Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, declarații în contextul reuniunii Consiliului European. Președintele, precizări despre poziția României legată de Brexit și discuțiile pe ținte climatice (VIDEO)

Klaus Iohannis, declarații în contextul reuniunii Consiliului European. Președintele, precizări despre poziția României legată de Brexit și discuțiile pe ținte climatice (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 15 Oct 2020, 19:14
Klaus Iohannis, declarații în contextul reuniunii Consiliului European. Președintele, precizări despre poziția României legată de Brexit și discuțiile pe ținte climatice (VIDEO) Foto: presidency.ro Politică

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă, joi, în marja participării la reuniunea Consiliului European. „Avem teme foarte importante pe ordinea de zi”, a spus șeful statului, oferind detalii referitoare la poziția României în ceea ce privește Brexitul și discuțiile pe ținte climatice.

Președintele Klaus Iohannis, precizări despre poziția României legată de Brexit și discuțiile pe ținte climatice

 

La nivel de Brexit, președintele Klaus Iohannis a precizat că România își dorește un acord cu Regatul Unit, subliniind că „este nevoie de accelerarea negocierilor”.

„Am început, iată, o nouă întrunire a Consiliului. Avem teme foarte importante pe ordinea de zi. Chiar acum am finalizat aprobarea concluziilor pe Brexit și aici lucrurile sunt încă destul de complicate. După părerea noastră, negocierea acordului cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente. Este nevoie de accelerarea negocierilor și este evident că noi, Uniunea, continuăm pe calea începută, rămânem uniți, știm ce dorim, dar, în același timp, știm și că noi ne dorim un acord cu Regatul Unit. Așadar, echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue. Mai sunt puține săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie să fie finalizate. Pentru noi, în România, este clar și am spus acest lucru: noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru mulți ani de acum încolo. Este, evident, foarte important și pentru cetățenii noștri care trăiesc în Regatul Unit, dar și pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit”, a declarat președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

El a vorbit și despre „discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă”. În acest sens, el a precizat că este dispus să accepte „ținte destul de ambițioase”, dar nu este „dispus să accepte ținte ambițioase necondiționat”.

„Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu, vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar, în același timp, extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care Uniunea Europeană își va seta ambițiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut. Există foarte multe discuții, există propuneri de ținte climatice și acum discutăm, de fapt, ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, există propuneri din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi, liderii statelor, liderii guvernelor, această chestiune. Noi, eu, suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus să accept ținte foarte ambițioase necondiționat”, a explicat șeful statului.

Pentru noi, spune el, „este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural - de exemplu, cel din Marea Neagră. Deci, sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi, în România, pentru societatea românească”.

 

În aceeași declarație de presă, șeful statului a vorbit și despre situația Ursulei von der Leyen, făcând un nou apel la respectarea regulilor de protecție sanitară către români. Președinta Comisiei Europene a intrat în autoizolare, după ce un membru a staffului său a fost depistat cu COVID-19.Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Consiliul European