Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Iohannis: Pentru DEMOCRAȚIE și pentru LIBERTATE trebuie SĂ LUPTĂM zilnic, iar a lupta înseamnă a-ți spune opinia, a fi interesat și A MERGE LA VOT

Iohannis: Pentru DEMOCRAȚIE și pentru LIBERTATE trebuie SĂ LUPTĂM zilnic, iar a lupta înseamnă a-ți spune opinia, a fi interesat și A MERGE LA VOT

Un articol de: B1.ro - 11 Feb 2019, 21:20
Iohannis: Pentru DEMOCRAȚIE și pentru LIBERTATE trebuie SĂ LUPTĂM zilnic, iar a lupta înseamnă a-ți spune opinia, a fi interesat și A MERGE LA VOT Foto: presidency.ro Politică

Klaus Iohannis a participat, luni, la evenimentul de inaugurare a Spațiului 80east (optzecist) - „Acasă în comunism’’, un laborator interactiv de educație civică despre trecutul comunist. În acest context, președintele a declarat că pentru democrație, pentru libertate și pentru drepturile noastre trebuie să luptăm zilnic. Iar a lupta înseamnă a-ți spune opinia, a fi interesat, a fi conectat cu ce se întâmplă în țară și a merge la vot.

”Comunismul a fost un regim oribil, un regim crunt, un regim. Ceea ce am simțit, cum ne-am simțit, oprimați, umiliți, jigniți, îngrădiți, lipsiți de libertate, aceste lucruri nu se pot nici imagina în ziua de astăzi, nici nu se pot transmite ca sentiment de viață. Însă, ceea ce se poate povesti este ce evenimente am văzut, ce evenimente am trăit, cum a fost cadrul general. 

Să țineți minte întotdeauna, epoca a fost probabil cea mai neagră epocă a României și ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge în situația să repetăm greșeli pe care noi le-am făcut. Deci, comunismul a fost o greșeală enormă, catastrofală, pe care a făcut-o România. Că nu a făcut-o benevol, este iarăși adevărat, dar, pentru aceea, felul în care a fost inoculat comunismul în România a fost un fel românesc și a fost o mare, mare greșeală și nu numai o eroare a istoriei, o oroare a istoriei moderne. Aceste lucruri trebuie povestite și această istorie trebuie înțeleasă cât se poate înțelege pentru a trage concluzii potrivite. SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

Oamenii nu, sau ca să zic așa, noi nu am ieșit la Revoluție ca să cerem bani, sau pâine sau blugi sau mașini sau televizoare, noi am ieșit să cerem libertate și am cerut să scăpăm de comunism. Așa s-a întâmplat și am devenit liberi. Necunoscând din propria perspectivă atunci libertatea, fiecare și-a definit-o cum a crezut. Unii și-au definit libertatea vizitând nenumărate locuri, nenumărate țări, foarte corect. Alții și-au definit libertatea dorind să învețe și să practice o meserie care le plăcea și a fost corect și s-a întâmplat. Alții au vrut să studieze și în țară și în străinătate și a fost corect. Nu toți au înțeles foarte bine sensul cuvântului libertate. Unii au crezut că libertatea înseamnă că poate să facă orice și dacă îl calcă pe picior pe vecinul, tot libertatea lui este. Asta a fost prost înțeleasă. 

Și pentru democrație, și pentru libertate, și pentru drepturile noastre, pentru libertatea de exprimare trebuie să luptăm zilnic. Altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome și câteodată am impresia că în zilele noastre unele fantome încearcă să iasă din colțuri, tocmai fiindcă anumite lucruri ni se par atât de normale, atât de la sine înțelese, încât nici nu le mai asociem cu o valoare foarte mare cum ar trebui, parcă oamenii nici nu mai sunt dispuși să lupte pentru acele valori. 

Astăzi, a lupta înseamnă a-ți spune opinia, a fi interesat, a fi conectat cu ce se întâmplă în țară și a merge la vot. Este cât se poate de simplu și surprinzător, oricât de simplu ar părea, mulți nu își dau seama că asta este libertatea: să spui, să participi, să votezi. Societatea civilă asta dorește, de fapt, să sprijine participarea oamenilor la viața societății într-un fel activ, nu agasant, într-un fel creativ, nu inhibitor și cred că voi faceți o treabă excelentă aici”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat cum crede că putem scăpa de metehnele comunismului, având în vedere că încă sunt în poziții cheie persoane care au activat politic în acel regim sau care își bazează principiile pe această ideologie, președintele Iohannis a afirmat: ”Răspunsul este extrem de simplu: numai prin educație. Nu există altă cale, putem să o tot învârtim. Ar fi existat, chiar la început, după revoluție, varianta să îi eliminăm pe foștii comuniști din politică, doar că nu am făcut și nu mai sunt chiar așa mulți, dar obiceiurile proaste se pare că multe s-au păstrat. Nu ca să mă disculp, dar ca să înțelegeți că eu, chiar dacă am trăit jumătatea mea de viață în comunism, atunci nu am activat politic. Mult mai târziu am intrat în politică. Deci, sunt oameni care și-au dorit și atunci să facă România mai bună și nu și-au pierdut optimismul nici până în ziua de astăzi”.
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis