Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis ia notă de observaţiile critice formulate în raportul MCV și salută progresele identificate de Comisia Europeană

Klaus Iohannis ia notă de observaţiile critice formulate în raportul MCV și salută progresele identificate de Comisia Europeană

Un articol de: - 28 Ian 2015, 14:49
Foto: presidency.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a salutat faptul că raportul MCV este unul predominant pozitiv și ia notă, în același timp, de observațiile critice formulate în acest raport, potrivit unui mesaj al Administrației Prezidențiale.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută faptul că acest raport este unul predominant pozitiv, care arată că progresele identificate de Comisia Europeană în raportul precent s-au consolidat semnificativ. Preşedintele României ia notă de faptul că acest raport este al doilea consecutiv pozitiv, progresele ţării noastre în îndeplinirea obiectivelor MCV înscriindu-se pe o linie evident ascendentă”, se arată în mesajul Administrației.

”Domnul Președinte Klaus Iohannis consideră că prin concluziile raportului se evidenţiază faptul că obiectivele majore ale reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei sunt, în mare măsură, asumate la nivelul societăţii româneşti, iar schimbările intervenite indică semne de sustenabilitate. Preşedintele României salută concluziile raportului care arată că activitatea principalelor instituţii judiciare şi de integritate în combaterea corupţiei a înregistrat o dinamică impresionantă şi a generat o încredere sporită a publicului în justiţie. De asemenea, domnul Preşedinte Iohannis apreciază constatările făcute de Comisia Europeană cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar românesc şi cu privire la voinţa de a proteja independenţa justiţiei într-o manieră mai consistentă”, se arată în mesaj.

 Iohannis, ia notă, pe de altă parte, de observaţiile critice formulate în raport, printre care cele referitoare la reticenţa din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curţii Constituţionale, la utilizarea frecventă a ordonanţelor de urgenţă, la respingerea de către Parlament a unor cereri de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, fără criterii obiective în acest sens, la lipsa unor reguli clare care să asigure aplicarea rapidă a prevederilor constituţionale privind suspendarea miniştrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnări de corupţie, la expunerea la corupţie şi conflicte de interese a procedurilor de achiziţii publice.

DE asemenea, președintele notează recomandările Comisiei Europene menite să asigure consolidarea procesului de reformă şi consideră că este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evoluția ireversibilă a reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, în primul rând în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români.

”Garantarea statului de drept, a independenței justiției, precum și sprijinirea luptei împotriva corupției reprezintă priorități majore ale mandatului domnului Președinte Klaus Iohannis”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   raportul MCV,   Comisia Europeana
 
 
 
Loading...