Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Iohannis: În ciuda provocărilor, sunt incontestabili pașii uriași făcuți în direcția unei justiții independente. Nu trebuie să ne oprim aici (VIDEO)

Iohannis: În ciuda provocărilor, sunt incontestabili pașii uriași făcuți în direcția unei justiții independente. Nu trebuie să ne oprim aici (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Feb 2020, 12:02
Politică

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, la prezentarea bilanțului Curții Supreme pe 2019, despre câștigurile majore pe care le-a obținut societatea românească în ultimii ani. Justiția a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic, dar românii au dat un răspuns pe măsură și au fost alături de magistrați. Astfel, democrația noastră s-a maturizat, a precizat șeful statului.

„În ultimii ani, justiția din România a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic. La aceste provocări, răspunsul societății românești a fost pe măsură. Democrația noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistrați, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept și pentru o țară în care legea este aceeași pentru toți. Sunt câștiguri majore pentru România, pe care avem obligația să le protejăm și să le consolidăm”, a declarat Klaus Iohannis.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Acesta a precizat că, în continuare, independența justiției și crearea unui cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate pe care trebuie să le urmărim.

Iohannis a vorbit apoi despre problemele reale cu care se confruntă angajații din sistemul judiciar: „Volumul mare de activitate al instanței, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care v-ați confruntat  pe parcursul ultimilor ani. Eforturile întreprinse deja de Înalta Curte de Casație și Justiție de a face propria jurisprudență mai accesibilă reprezintă cu siguranță un pas foarte important pentru prevenirea situațiilor litigioase. Din păcate, agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuții așezate și soluții eficiente”.

Președintele a subliniat apoi că legea trebuie să fie egală pentru toți: „Încrederea în stat, în justiție, în instituțiile publice este, de fapt, liantul întregii societăți. Percepția asupra funcționării sistemului de justiție se formează din fiecare interacțiune a cetățenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant și onest între sistemul judiciar, cetățeni, dar și ceilalți actori publici este mai mult decât necesar”.

„În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili pașii uriași pe care România i-a făcut în direcția unei justiții independente, funcționale și moderne, o justiție aliniată valorilor europene în care credem cu toții. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii, în general, au jucat un rol determinant.

Cu siguranță nu trebuie să ne oprim aici, căci tot acest proces este unul continuu, rezultatul unui efort comun care are nevoie de asumare, implicare, consecvență și curaj, precum și de lideri morali care să inspire”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Curtea Suprema,   Inalta Curte de Casatie si Justitie