Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Legea care-i vizează pe toți românii care călătoresc cu avionul, promulgată

Legea care-i vizează pe toți românii care călătoresc cu avionul, promulgată

Un articol de: B1.ro - 23 Noi 2018, 23:58
Legea care-i vizează pe toți românii care călătoresc cu avionul, promulgată Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce reglementează datele pasagerilor din transportul aerian, care vor fi colectate pentru prevenirea infracţiunilor de terorism şi a altor infracţiuni grave, precum şi pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Prin acest act normativ a fost transpusă în legislația națională directiva europeană 2016/681, privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave.

În cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră se înfiinţează Unitatea naţională de informaţii privind pasagerii (UNIP), ca structură de specialitate, fără personalitate juridică.

UNIP îndeplineşte atribuţii legate de colectarea datelor PNR de la transportatorii aerieni, stocarea şi prelucrarea acestor date şi transferul lor sau al rezultatului prelucrării lor către autorităţile competente, schimbul de date PNR  şi schimbul de rezultate ale prelucrării datelor PNR cu Unităţile de informaţii privind pasagerii din alte state membre ale Uniunii Europene şi cu EUROPOL, schimbul de date PNR cu ţări terţe.

Transportatorii aerieni transmit datele PNR către UNIP cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului. Imediat după îmbarcarea pasagerilor, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite.

Datele se păstrează în cadrul Sistemului de evidenţă a datelor PNR pentru o perioadă de 5 ani. La împlinirea unui termen de 6 luni de la momentul furnizării datelor, acestea sunt depersonalizate.
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis