Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, mesaj comun cu alți lideri: Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, violența domestică a crescut / Trebuie să sprijinim drumul femeilor spre independență economică

Klaus Iohannis, mesaj comun cu alți lideri: Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, violența domestică a crescut / Trebuie să sprijinim drumul femeilor spre independență economică

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 08 Mar 2021, 10:12
Klaus Iohannis, mesaj comun cu alți lideri: Femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, violența domestică a crescut / Trebuie să sprijinim drumul femeilor spre independență economică Foto: presidency.ro Politică

„Când femeile prosperă, societățile prosperă”, se arată într-un mesaj comun, de Ziua Internațională a Femeii, semnat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și de mai mulți lideri europeni, între care și președintele Klaus Iohannis. Semnatarii au susținut că pandemia de coronavirus și criza economică pe care aceasta a generat-o au afectat mai mult fetele și femeile, atât din punct de vedere economic, cât și social. Violența domestică și de gen a crescut. 

Totuși, au continuat ei, programele de redresare post-COVID reprezintă o oportunitate de a reclădi economiile astfel încât să fie eliminate inegalitățile, să pună în valoare abilitățile femeilor și să dezvolte întregul potențial economic și antreprenorial al acestora.

 

Klaus Iohannis și alți lideri europeni, mesaj de Ziua Internațională a Femeii

 

În mesaj se arată că anul acesta Ziua Internațională a Femeii are o semnificație aparte deoarece suntem afectați de cea mai severă criză de sănătate a generației noastre. Femeile au fost afectate disproporționat de pandemie.

„În timp ce se aflau în fruntea luptei împotriva pandemiei în spitalele și centrele noastre de îngrijire medicală, femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, plătind un preț mai mare, atât din punct de vedere economic, cât și social. Violența domestică și de gen a crescut, femeile au preluat o pondere mai mare din sarcinile gospodăriei, iar cifrele lunare privind șomajul, potrivit Eurostat, arată că, în timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a crescut de la 6,2% la 7,1% în decembrie 2020, creșterea în rândul femeilor a fost mai semnificativă, de la 6,7 % la 7,9%”, se arată în mesajul semnat și e președintele Iohannis.

Liderii politici europeni au vorbit apoi despre nevoia de reconstrucție a economiei și a societății: „Avem nevoie de o abordare mai incluzivă, care să pună în valoare toate abilitățile, inclusiv pe cele ale femeilor”.

Egalitatea dintre femei și bărbați este un drept ce nu poate fi negociat și unul dintre pilonii fundamentali ai societății europene, se mai arată în comunicat: „În primul rând, trebui să depășim dezbaterile ideologice din trecut. Egalitatea dintre femei și bărbați este consacrată de articolul 23 din Carta Drepturilor Fundamentale. Acest drept nu este negociabil. Este unul dintre pilonii fundamentali pe care am construit societățile noastre europene”.

Semnatarii afirmă apoi că e nevoie de un context economic pentru egalitatea de gen, iar egalitatea de șanse e importantă și pentru a permite progresul. „Când femeile prosperă, societățile prosperă”.

„În al doilea rând, mai mult ca oricând trebuie să construim contextul economic adecvat pentru egalitatea de gen. Desigur, egalitatea de gen este, din punct de vedere moral, ceea ce trebuie făcut. Dar egalitatea de șanse este importantă și pentru a permite progresul economic și social. Când femeile prosperă, societățile prosperă. Societățile în care există egalitate de gen sunt societăți mai bogate, în toate sensurile cuvântului. Conform tuturor cercetărilor, economiile în care există egalitatea de gen sunt mai performante”, se mai arată în mesajul semnat de președintele Klaus Iohannis și alți lideri europeni.Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD

Aceștia precizează apoi că programele de redresare economică reprezintă o oportunitate unică pentru a reconstrui mai incluziv, asigurând participarea femeilor în economie și eliminând inegalitățile privind veniturile: „Trebuie să ținem cont de problemele specifice de gen care au împiedicat femeile să aibă drepturi și șanse egale. (...) Dacă vom reuși să deblocăm întregul potențial economic și antreprenorial al femeilor, eforturile noastre de redresare vor conduce la economii și societăți mai puternice și mai reziliente”.

Semnatarii notează apoi că pandemia a expus poziția vulnerabilă a fetelor și a femeilor mai ales din zonele fragile și afectate de conflicte. În acest context sumbru, totuși, ei laudă revenirea Statelor Unite, odată cu ajungerea lui Joe Biden la Casa Albă, „în lupta pentru drepturile fetelor și ale femeilor din întreaga lume”.

„În calitate de lider global în domeniul dezvoltării, Europa are o responsabilitate specială. Trebuie să facem toate eforturile posibile pentru ca răspunsul nostru umanitar și de dezvoltare la pandemia de COVID-19 să includă consolidarea accesului la educație și asistență medicală pentru fete și femei, inclusiv prin promovarea dreptului la sănătate sexuală și reproductivă, precum și sprijinirea acestora în drumul lor spre independență economică”, se mai arată în comunicat.

Semnatarii mai susțin că efortul va fi unui consistent în următorii ani, dar obiectivul nu e unul imposibil de atins: „Va fi necesar un efort mult mai susținut pentru mulți ani de acum înainte. Să profităm de acest moment pentru a construi societăți mai incluzive și mai implicate, în care drepturile egale sunt primordiale, nu numai pe hârtie, ci și în viața de zi cu zi. Va fi benefic nu doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Egalitatea de drepturi va fi un pas înainte pentru toți, permițând și bărbaților să renunțe la rolurile și stereotipurile tradiționale. Nu va fi ușor. Dar este posibil!”.

Editorialul a fost semnat de:

  • Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, 
  • Alexander De Croo, Prim-ministrul Regatului Belgiei, 
  • Kaja Kallas, Prim-ministrul Republicii Estonia, 
  • Sanna Marin, Prim-ministrul Republicii Finlanda, 
  • Kyriakos Mitsotakis, Prim-ministrul Republicii Elene, 
  • Micheál Martin, Prim-ministrul Irlandei, 
  • Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, 
  • Klaus Iohannis, Președintele României, 
  • Pedro Sánchez, Prim-ministrul Regatului Spaniei, 
  • Stefan Löfven, Prim-ministrul Regatului Suediei.