Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Drepturilor Copiiilor: "Stigmatizarea, discriminarea și abuzurile sunt probleme reale, grave. Anual, 16.000 de copii sunt victime ale violențelor"

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Drepturilor Copiiilor: "Stigmatizarea, discriminarea și abuzurile sunt probleme reale, grave. Anual, 16.000 de copii sunt victime ale violențelor"

Un articol de: George Lupu - 20 Noi 2020, 15:21
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Drepturilor Copiiilor: "Stigmatizarea, discriminarea și abuzurile sunt probleme reale, grave. Anual, 16.000 de copii sunt victime ale violențelor" sursa foto: presidency Politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, că în România stigmatizarea, discriminarea și abuzurile sunt probleme reale, grave, în condițiile în care nu mai puțin de 16.000 de copiii sunt anual victime ale violențelor.

“Am avut o întâlnire foarte bună cu președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții, Mădălina Turza, și cu președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Am apreciat foarte mult implicarea și hotărârea lor în a găsi cele mai bune soluții care să răspundă nevoilor reale ale tururor copiilor dar mai ales ale copiiilor și tinerilor aflați în sistemul de protecție socială.

Stigmatizarea, discriminarea și abuzurile, din păcate, sunt probleme reale, grave, care nu pot fi sub nicio formă tolerate. Anual 16.000 de copiii sunt victime ale abuzurilor, neglijării, exploatării, și oricărei alte forme de violență”, a declarat pre;edintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că autoritățile trebuie să utilizee instrumentele pentru a preveni aceste violențe. De asemenea, președintele Iohannis a felicitat societatea civilă pentru implicarea în protejarea drepturilor copiiilor:

"Avem obligația să conștientizăm traumele la care sunt supuși acești copii și să folosim toate instrumentele, inclusiv cele legale, pentru a le preveni. Bătaia nu e ruptă din rai!

M-am bucurat să constat că, în ultima vreme, societatea civilă cooperează îndeaproape cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, reușind astfel să aducă vocea celor vulnerabili mai aproape de decidenți.

Fiecare copil trebuie să fie protejat și să aibă șanse egale de a-și atinge potențialul. De aceea, principiile non-discriminării, dreptul la viață și dezvoltare, respectul față de opiniile și interesele copiilor trebuie să se afle constant pe agenda publică, să se regăsească în practicile instituțiilor de orice fel, dar și ale cetățenilor în viața de zi cu zi".

Pre;edintele Iohannis a precizat că temele discutate au vizat printre altele accesul copiilor aflați în sistemul de protecție socială la diverse servicii, cum sunt, de exemplu, cele din sănătate, mai ales în contextul epidemiei de COVID-19:A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

 

"Temele pe care le-am abordat în discuția de astăzi au vizat, printre altele, accesul copiilor aflați în sistemul de protecție socială la diverse servicii, cum sunt, de exemplu, cele din sănătate, mai ales în contextul epidemiei de COVID-19, dar și susținerea pentru o viață independentă, în special prin măsuri legate de educație, formare profesională și asigurarea unei locuințe adecvate.

Dezvoltarea noastră ca societate, acea Românie Educată pe care ne-o dorim, nu poate fi durabilă dacă nu investim în educație și în protejarea drepturilor copiilor și ale tinerilor. Aceasta trebuie să fie abordarea și în ceea ce privește asigurarea unei finanțări consistente, atât la nivel național, cât și local. În egală măsură, protejarea copiilor și a tinerilor trebuie să se regăsească și în sălile de judecată, unde orice formă de violență și abuz să fie aspru pedepsită.

Astăzi, în mod simbolic, Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru, parte a campaniei UNICEF România, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Mulțumesc tuturor celor care se luptă pentru respectarea drepturilor copiilor! Veți avea întotdeauna în mine un sprijin", a declarat Klaus Iohannis.