Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis: Primarii nu pot "curăţa" listele electorale decât pe baza unei documentaţii scrise

Klaus Iohannis: Primarii nu pot "curăţa" listele electorale decât pe baza unei documentaţii scrise

Un articol de: - 02 Aug 2012, 17:13
Klaus Iohannis: Primarii nu pot "curăţa" listele electorale decât pe baza unei documentaţii scrise Foto: romanialibera.ro Politică

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat că primarii nu pot "curăţa" listele electorale decât în baza unei "documentaţii scrise temeinice" şi că niciun partid la guvernare nu a avut curajul să modifice legislaţia, întrucât "se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale", relatează Mediafax.

”Nu putem să tăiem noi persoana de pe listă. Aici există o neclaritate generală şi între unii analişti, dar constat cu surprindere că şi între politicieni care coordonează astfel de servicii: o persoană nu poate fi radiată din lista electorală fără documente doveditoare. A fost un politician care, peste tot la televizor, a povestit că primarii să îşi cureţe listele, adică să mergem noi, să vedem că Hans nu mai e şi să-l tăiem. Aşa ceva nu se poate, persoanele au anumite drepturi, şi la noi şi în altă parte. Unul din drepturile fundamentale este de a alege şi de a fi ales. O persoană poate fi eliminată din lista electorală doar dacă există o documentaţie scrisă temeinică. (...) Lucrurile sunt complicate, sunt stabilite în lege, dar ea are imperfecţiunile ei", a declarat primarul Sibiului.

Iohannis mai spune că niciun partid aflat la guvernare nu şi-a asumat o modificare a legislaţiei în domeniu.

"Au existat iniţiative legislative pentru a veni cu aşa-numita curăţare a listelor. De exemplu, persoanele peste 100 de ani să fie radiate din oficiu pentru că e puţin probabil să mai trăiască şi alte asemenea situaţii sau în cazul în care persoana care nu mai are niciun act de identitate valabil în România şi atunci se poate presupune că nu mai e interesat şi să fie trecut pe lista pasivă. Însă niciun partid la guvernare nu a avut curajul să facă aşa ceva, pentru că se intră într-o zonă a drepturilor fundamentale şi discuţiile în jurul acestei legislaţii ar fi foarte multe şi contradictorii", a explicat el.

Primarul a subliniat că, în ceea ce priveşte Sibiul, listele electorale sunt conforme legislaţiei actuale şi că imediat după alegerile locale a existat un control de la Autoritatea Electorală Permanentă, în care nu s-a găsit "nici măcar un caz greşit".

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   liste electorale,   legislatie