Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis: România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră

Klaus Iohannis: România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră

Un articol de: - 29 Sep 2015, 23:46
Klaus Iohannis: România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră Foto: ziuanews.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul evenimentului "Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders' Meeting", desfășurat sub egida Atlantic Council, că România este importantă pentru SUA din punct de vedere strategic.

"Trebuie să ne întemeiem realitățile pe valori. România își va îndeplini mereu rolul, în beneficiul securității aliaților și pentru apărarea valorilor noastre democratice și naționale comune. România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră", a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Șeful statului a precizat că stabilitatea europeană a fost pusă la încercare de intervenția ilegală a Rusiei în zona Mării Negre.

"Lângă întregul flanc estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, Rusia a continuat să pună la încercare Alianța Nord-Atlantică până în ziua de azi. Ea continuă să considere NATO un adversar, deși NATO i-a întins mâna în semn de cooperare. Rusia vorbește de interese privilegiate în vecinătatea sa. Ea vorbește de "dreptul" său de a-și proteja cetățenii din străinătate, inclusiv sau în mod special prin recursul la forță militară. Este o manieră de a spune că alte țări nu se pot dezvolta din proprie voință, și că parcursul lor va fi dictat din altă parte", a spus Iohannis.

Președintele a mai precizat că țara noastră se află "la răscrucea provocărilor pe care le întâmpină atât din est, cât și din sud", adăugând că Alianță Nord-Atlantică este esențială în abordarea provocărilor de securitate din est, precum și a celor din sud.

"O concentrare mai mare a SUA, NATO și a UE asupra acestei regiuni se va dovedi benefică pentru stabilitatea regiunii și a zonelor mai îndepărtate. (...) Cu cât mai multă atenție acordă NATO Mării Negre, cu atât mai multă stabilitate va fi furnizată regiunii. Zona Mării Negre este un creuzet de interese diferite. Securizând Marea Neagră, creăm condiții atât pentru a angaja Rusia în dialog, cât și pentru a proiecta stabilitate și securitate în Asia Centrală", a declarat șeful statului.

Citeşte mai multe despre:   SUA