Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis: Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră

Klaus Iohannis: Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră

Un articol de: - 28 Sep 2015, 19:09
Klaus Iohannis: Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră Foto: ziuanews.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat că în anii următori Statele Unite pot deveni unul dintre investitorii de top din România, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

"Investițiile americane sunt binevenite în România. Suntem încrezători în faptul că Statele Unite pot deveni, în anii ce urmează, unul dintre investitorii de top din țara noastră. Economia României beneficiază de avantaje importante: creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, precum și numeroase resurse naturale. România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune", a declarat președintele României cu ocazia evenimentului de deschidere a forumului economic BestInvest, organizat la New York.

Potrivit acestuia, comerțul dintre România și SUA se află pe un trend ascendent, dar,  pentru a valorifica toate oportunitățile economice existente, trebuie mai întâi înlăturate barierele aflate în calea liberului schimb și a investițiilor eficiente.

"Totodată, aceasta este o foarte bună oportunitate pentru a ne exprima încrederea că relațiile de cooperare dintre România și Statele Unite ale Americii vor continua să fie la fel de puternice ca în prezent. Sărbătorim patru ani de la adoptarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Acest Parteneriat a adus numeroase beneficii relațiilor noastre bilaterale, în special în privința securității. Importanța sa nu trebuie însă să se rezume doar la dimensiunea de securitate. Dimensiunea economică trebuie să câștige aceeași importanță esențială", a susținut Iohannis.

Acesta mai susține că România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică bazat pe competitivitate și responsabilitate. "Un astfel de model trebuie să lase în urmă cel puțin câteva iluzii: în primul rând iluzia că prosperitatea poate fi construită pe deficite și datorie publică; apoi iluzia că politicile financiare pot compensa absența reformelor reale și în final iluzia că, odată obținută, prosperitatea nu se va mai pierde".

Klaus Iohannis s-a mai referit și la îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri, care poate duce la recâștigarea încrederii investitorilor.

"Acest lucru implică protejarea proprietății, reducerea birocrației, eficientizarea administrației publice și combaterea corupției. Doar astfel putem susține capitalul privat și putem încuraja actorii economici eficienți, care așteaptă o relație corectă între stat și mediul economic", a declarat Klaus Iohannis.

El s-a mai referit și la sectorul energetic și la piața de capital din România, primul având o importanță strategică, iar a doua având un potențial investițional ridicat.

"Cu siguranță, cooperarea bilaterală va fi extinsă în contextul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) — cel mai mare acord de liber schimb negociat până în prezent. După cum știți, România susține Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Deschiderea piețelor și libertatea schimburilor reprezintă întotdeauna cele mai bune mijloace de promovare a prosperității economice", a mai spus președintele României în mesajul său.

Citeşte mai multe despre:   investitii,   Statele Unite