Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Iohannis, replică pentru Meleșcanu în scandalul votului din Diaspora: S-a dezvoltat o perfecţiune nebănuită la capitolul fuga de răspundere. Cum să fie domnul ministru vinovat? Doamne fereşte!

Iohannis, replică pentru Meleșcanu în scandalul votului din Diaspora: S-a dezvoltat o perfecţiune nebănuită la capitolul fuga de răspundere. Cum să fie domnul ministru vinovat? Doamne fereşte!

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Iun 2019, 11:38
Iohannis, replică pentru Meleșcanu în scandalul votului din Diaspora: S-a dezvoltat o perfecţiune nebănuită la capitolul fuga de răspundere. Cum să fie domnul ministru vinovat? Doamne fereşte! Foto: presidency.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a tratat în termeni ironici insistența ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, de a se descotorosi de orice vină și responsabilitate pentru modul dezastruos în care au fost organizate alegerile europarlamentare și referendumul în Diaspora.

"Diaspora a fost, este şi rămâne în atenţia mea şi, din păcate, problemele nu s-au rezolvat nici măcar în partea administrativă, banală. Înainte să-mi încep mandatul a existat un mare scandal la alegerile în străinătate în noiembrie 2014. Am modificat atunci legislaţia, însă se vede că insuficient şi iată că acum la europarlamentare şi referendum s-a repetat problema, dar să nu vă imaginaţi că cineva şi-a asumat răspunderea. La noi s-a dezvoltat în ultimii ani o perfecţiune nebănuită la capitolul fuga de răspundere. Ministrul de Externe, Doamne fereşte! Cum să fie domnul ministru vinovat?! Nu, preşedintele. De ce a convocat referendumul?! Cei care au organizat, vai de mine, cum să fie ei vinovaţi?! Ambasadorii pe care eu i-am numit sunt vinovaţi, ei trebuiau să se ocupe şi aşa mai departe", a declarat Klaus Iohannis.

Teodor Meleșcanu a insistat, luni, că nu era treaba Ministerului de Externe să organizeze alegerile europarlamentare în Diaspora, ci doar să ofere sprijin logistic, ceea ce a și făcut. ”Principala problemă a fost că nu am avut doar un scrutin. În loc de un buletin de vot, am avut trei. Asta a grevat foarte mult timpul. Asta a fost principala cauză”, a mai spus el. 

Ministrul a mai afirmat că o altă problemă a fost că nu a primit din teritoriu evidența reală cu privire la cât de mari sunt comunitățile de români, dar și faptul că partidele nu și-au trimis reprezentanții în secțiile de votare, așa cum au promis.

”Votul dublu a creat multe probleme. Multe din întrebările de la referendum (de fapt, referendumul a avut doar două întrebări - n.r.) erau destul de complicate, ceea ce a făcut ca mulți să ceară părerea referitor la cum trebuie să pună ștampila. O altă cauză a fost estimarea nerealistă de către multe ambasade referitor la lista participanților. Ambasadele cunosc realitatea în ceea ce privește comunitățile de români, dar MAE nu are date cu privire la acestea. Toate propunerile trimise din ambasade au fost aprobate. O altă cauză care a îngreunat foarte mult activitatea a ținut de funcționarea comisiilor de votare. Reprezentanții partidelor nu au venit”, a mai declarat, luni, ministrul Teodor Meleșcanu.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Teodor Melescanu