Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis va participa pe 14 iunie la Summit-ul NATO de la Bruxelles, unde va fi prezent și Joe Biden

Klaus Iohannis va participa pe 14 iunie la Summit-ul NATO de la Bruxelles, unde va fi prezent și Joe Biden

Un articol de: Elena Stanciu - 11 Iun 2021, 15:39
Klaus Iohannis va participa pe 14 iunie la Summit-ul NATO de la Bruxelles, unde va fi prezent și Joe Biden Foto: presidency.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis va participa pe 14 iunie la Summit-ul NATO de la Bruxelles, anunță Administrația Prezidențială. La întâlnirea la nivel înalt din capitala Belgiei va participa și președintele american Joe Biden. Este vorba despre primul summit de acest fel la care ia parte liderul de la Casa Albă după preluarea mandatului.

 

Klaus Iohannis pleacă al Bruxelles, la Summit-ul NATO

 

Pe agenda Summit-ului figurează discuții despre consolidarea rolului politic și militar al Alianței Nord-Atlantice, precum și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al NATO.

”În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.  

Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esențiale a relației transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliat”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

De asemenea, liderii NATO vor discuta și despre provocările de securitate din spațiul euroatlantic, problema terorismului, amenințările cibernetice.

În acest context, președintele Klaus Ionannis a vorbi despre necesitatea ”de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianța să devină mai puternică politic și militar și va reafirma importanța NATO pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme”.

De asemenea, șeful statului  ”va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidențiind rolul activ al țării noastre de pilon de stabilitate și furnizor de securitate” și ”va susține întărirea pe mai departe a relației transatlantice, precum și decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic”.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

”Președintele României va reafirma angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operațional, cât și în plan conceptual și financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va evidenția contribuția concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființarea recentă, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   NATO,   Joe Biden