Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, victorie categorică în județele controlate de baronii PSD: Ponta a pierdut la Focşani, Iaşi, Constanţa sau Bacău

Klaus Iohannis, victorie categorică în județele controlate de baronii PSD: Ponta a pierdut la Focşani, Iaşi, Constanţa sau Bacău

Un articol de: - 18 Noi 2014, 10:04
Klaus Iohannis, victorie categorică în județele controlate de baronii PSD: Ponta a pierdut la Focşani, Iaşi, Constanţa sau Bacău Foto: ziare.com Politică

Armata de baroni locali ai PSD-ului se clatină, după eșecul lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale. Asta după ce, în județele conduse de unii dintre cei mai importanţi lideri locali ai PSD, după mai bine de două decenii, epoca în care social-democrații obțineau procente convârșitoare la alegeri a lut sfârșit. În multe dintre fiefurile PSD din ţară, candidatul ACL, Klaus Iohannis l-a învins categoric pe Victor Ponta, arată Adevărul.

Una dintre cele mai mari surprize ale votului din 16 noiembrie a fost câştigarea de către Klaus Iohannis a judeţului Iaşi. Numărătoarea oficială a consemnat un scor de 50,67% - 49,33% în favoarea candidatului ACL. Statistica arată mult mai prost pentru PSD în municipiul Iaşi, acolo unde noul preşedinte al României s-a impus cu 60,16% - 39,83%. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când judeţul Iaşi alegerile nu sunt câștigate de un reprezentant al PSD.

Și în Vrancea, unde baronul  Marian Oprişan şi-a obişnuit electoratul cu victorii zdrobitoare în faţa adversarului situația a fost aceeași. Locuitorii din Focșani au votat masiv cu Klaus Iohannis care a obținut 53,7% dintre voturi. Practic, Iohannis a câştigat în 47 din cele 58 de secţii de votare deschise în Focşani, la o prezenţă la vot de 58,8%. Victoria lui Iohannis la Focşani s-a conturat încă din primul tur, când acesta a luat cu cinci procente mai puţin decât Ponta.

În Constanța, fieful baronilor Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, votul acordat de populație a fost cât se poate de elocvent. După 10 ani de administraţie Mazăre, orăşenii au ieşit la vot mai mult decât sătenii, iar majoritatea electoratului a optat cu Iohannis. Candidatul ACL a fost votat de 57,06% dintre constănțeni, iar Victor Ponta a fost ales de 42,93% dintre aceștia.

Dacă la nivelul judeţului Bacău, PSD i-a adus, în final, lui Victor Ponta 53,55% din voturi, surpriza cea mai mare a fost, însă, în municipiul Bacău, pe 16 noiembrie, când Iohannis a obţinut, în oraş, 59% din voturi, asta deşi toată campania electorală a fost organizată de liderul PSD pe municipiu, deputatul Cosmin Necula.

Aceeași situație și în Satu Mare. Şeful PSD Satu Mare, Mircea Govor, este unul dintre cei mai importanţi pioni ai Partidului Social Democrat din Ardeal, despre care se spune are întotdeauna ultimul cuvânt în cazul deciziilor luate în județ. În turul II al alegerilor presiunile lui Govor nu şi-au făcut, însă, efectul. Dacă la primul tur Iohannis a obţinut 32% din votul sătmărenilor, duminică Iohanis a obţinut un scor de 65%.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Constanta,   Stiri Iasi,   Vrancea