Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică “Klemm umileşte nu doar autoritățile statului român ci şi pe fiecare dintre noi”. Adrian Năstase, scrisoare către președintele Iohannis: „Consider că aveţi DATORIA să-l învățați pe ambasadorul SUA să NU mai facă observaţii în public”

“Klemm umileşte nu doar autoritățile statului român ci şi pe fiecare dintre noi”. Adrian Năstase, scrisoare către președintele Iohannis: „Consider că aveţi DATORIA să-l învățați pe ambasadorul SUA să NU mai facă observaţii în public”

Un articol de: - 05 Iul 2016, 16:18
“Klemm umileşte nu doar autoritățile statului român ci şi pe fiecare dintre noi”. Adrian Năstase, scrisoare către președintele Iohannis: „Consider că aveţi DATORIA să-l învățați pe ambasadorul SUA să NU mai facă observaţii în public” Foto: capitalismpepâine.ro Politică

Adrian Năstase are o remarcă destul de dur la adresa ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, solicitându-i președintelui Klaus Iohannis să-i atragă acestuia atenția, deranjat de faptul că încalcă normele diplomatice atunci când face observații cu privire la politica internă a țării noastre.

“Domnule Preşedinte Iohannis, Traian Băsescu v-a lăsat o moştenire grea – între altele, acţiunea obedientă fată de Statele Unite („Licuriciul cel mare”) – Theo Peţer, ştergerea datoriilor Irakului şi multe altele. Această acţiune obedientă a încurajat ambasadorii americani la Bucureşti să încalce, începând cu 2005, toate normele acceptate ale diplomaţiei. Nu are rost să revin asupra celor întâmplate în ultimii ani. Recent insă, răspunzand criticilor unor oameni politici români, ambasadorul Hâns Klemm a afirmat: „E datoria mea să fac observaţii în mod public”. Cu alte cuvinte, să continue să se pronunţe public în chestiunile de politică internă romanească”, a precizat Adrian Năstase, potrivit Adevărul.

În plus, acesta subliniază în scrisoarea pe care i-a transmis-o șefului statului că are datoria să-i spună lui Hans Klemm că nu trebuie să facă observații publice.

„Consider că, în calitate de preşedinte al României, aveţi DATORIA să-l invătati pe ambasadorul Klemm că are datoria de a NU face observaţii în public. Puteţi, spre exemplu, să-l insărcinati pe unul din consilierii dvs. să-i înmâneze textul Convenţiei de la Viena, din 1961, referitoare la relaţiile diplomatice, în care se arată: „Art. 41 – 1. Fără prejudiciul privilegiilor şi imunităilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii şi imunităti au datoria de a respectă legile şi regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amestecă în treburile interne ale acestui stat.”

Nu cred că ratificând Convenţia, în 1968, România a făcut o excepţie pentru SUA. Şi nu cred că ar există un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii român şi american să se pronunţe asupra chestiunilor de politică internă din cele două tări.

Consider că i se poate atrage atenţia ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau în numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe langă autoritătile române şi nu pe langă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agenţii de presă. Conform aceluiaşi articol din Convenţia de la Viena, „2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredinţate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul său, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.”

S-ar putea că dl ambasador să nu inteleagă aceste texte. Există un remediu. Articolul 9 din Convenţie stabileşte: ” 1. Statul acreditar poate oricînd, şi fără a trebui să motiveze hotărirea, să informeze statul acreditant că şeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoană non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechemă persoană în cauză sau va pune capăt funcţiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.” Simplu. Domnule Preşedinte, prin incălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-şi respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileşte nu doar autoritătile statului român ci şi pe fiecare dintre noi. Cu speranţa unei reacţii de demnitate şi cu expresia consideraţiei cuvenite, Adrian Năstase”, a încheiat acesta scrisoarea către președintele Iohannis, potrivit sursei citate.

 

Un meteorit a căzut pe Pământ, fără să lovească pe cineva. Dar, la câteva zile distanţă, oamenii au început să se îmbolnăvească grav

Citeşte mai multe despre:   Adrian Nastase,   scrisoare,   Klaus Iohannis,   Hans Klemm