Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Le Figaro: „A avut loc o lovitură de stat împotriva preşedintelui român”

Le Figaro: „A avut loc o lovitură de stat împotriva preşedintelui român”

Un articol de: B1 TV - 07 Iul 2012, 11:47
Le Figaro: „A avut loc o lovitură de stat împotriva preşedintelui român” Foto: lefigaro.fr Politică

Cotidianul francez Le Figaro a oferit comentarii ample despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ediţia online a publicaţiei franceze a notat, cu câteva ore înaintea pronunţării deciziei în plenul celor două camere reunite ale Parlamentului României, că preşedintele nu şi-a spus ultimul cuvânt şi a comentat reacţiile opiniei publice româneşti şi străine la disputele politice dintre USL şi preşedintele Traian Băsescu. Totodată, ziarul francez a admis faptul că în România avem de-a face cu o lovitură de stat.

Jurnalistul francez Alexandre Levy a găsit o comparaţie interesantă între USL şi partidul condus de fostul dictator Nicolae Ceauşescu.

Traian Băsescu, preşedintele de centru-dreapta, îşi vede izolarea tot mai mare în faţa ofensivei instituţionale a Uniunii social liberale, moştenitoare a Partidului comunist român", a comentat jurnalistul francez.

Le Figaro s-a referit şi la comentariile făcute de presa din România. Jurnalele de ştiri au comparat evenimentele de acum cu acţiuile lui Hitler şi epurările staliniste cât şi cu cazul mai recent al persecutării dizidenţilor de către regimul lui Alexandr Lukaşenko în Belarus.

Francezii au amendat atitudinea USL care a continuat ofensiva împotriva lui Traian Băsescu, chiar şi după ce premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat  de revista Nature a tezei sale de doctorat. În tot acest timp, USL a schimbat preşedinţii celor două camere ale parlamentului precum şi alte persoane în posturi importante. 

Francezii ştiu şi de când au început problemele între Traian Băsescu şi USL. Totul s-a întâmplat în luna mai, atunci când fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost schimbat, iar preşedintele statului nu a avut altă variantă decât să-i ofere postul lui Victor Ponta, principalul său adversar politic.

În încheierea articolui, Le Figaro notează că preşedintele traian Băsescu are şanse de a-şi păstra fotoliul de la Cotroceni.

„Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu. Aflat la preşedinţie din 2004, acest veteran al politicii nu şi-a spus cu siguranţă ultimul cuvânt" a notat cotidianul francez, care a amintit astfel de situaţia similară creată acum 5 ani, atunci când Băsescu a fost preferat de 75 la sută dintre români ca preşedinte al României”, se arată în articolul jurnaliștilor francezi.


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   suspendare,   lovitura de stat