Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Legea CCR a fost modificată. USL scapă de avizul Curţii pentru suspendarea lui Traian Băsescu

Legea CCR a fost modificată. USL scapă de avizul Curţii pentru suspendarea lui Traian Băsescu

Un articol de: - 04 Iul 2012, 13:08
Legea CCR a fost modificată. USL scapă de avizul Curţii pentru suspendarea lui Traian Băsescu Foto: ziarelive.ro Politică
UPDATE 14:20: Guvernul a făcut publică Ordonanța de Urgență care diminuează atribuțiile CCR. Motivele emiterii OUG menționează disfuncționalitățile pe care le-ar crea ”conferirea competenței Curții Constituționale de a se pronunța asupra hotărârilor Parlamentului.” OUG a fost publicată și în Monitorul Oficial.

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea 47 privind atribuțiile Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului.

Era de așteptat ca în cadrul ședinței de Guvern de miercuri să fie abordat acest subiect pentru că prin acest demers USL scapă de avizul CCR în cazul suspendării președintelui.

De altfel, modificarea Legii CCR era ultimul pas de care USL avea nevoie pentru a avea control deplin asupra instituțiilor statului și a începe demersurile pentru suspendarea șefului statului.

În contextul în care drepturile Curții sunt restrânse, nu mai este necesară schimbarea judecătorilor Curții, vehiculată în ultimele zile în presă, informată de altfel de premierul Victor Ponta miercuri dimineață. În plus, OUG a fost adoptată în aceeași ședință în care Ponta anunța că sesizările referitoare la judecătorii Curții vor fi retrase.

Pentru ușurarea procesului de suspendare, marți au fost revocați din funcție președinții Senatului și Camerei Deputaților, precum și Avocatul Poporului.

Mircea Dușa, liderul parlamentarilor PSD, a precizat că prin OUG de miercuri se retrag din textul actual pronunțări ale Curții pe hotărâri ale Parlamentului, și că aceasta nu are legătură cu avizul pentru suspendarea președintelui.

”Niciodată nu s-a prevăzut în Constituție ca CCR să se pronunțe pe hotărâri ale Parlamentului, ci pe hotărâri ce privesc regulamentul celor două camere” a spus Dușa.

De asemenea, Dușa a mai spus că OUG nu-i vizează  pe judecătorii CC.

Mircea Dușa, despre OUG privind Curtea Constituțională
Embed:
 Citeşte mai multe despre:   ordonanta de urgenta,   aviz,   Victor Ponta,   suspendarea presedintelui