Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Legea CCR a trecut de Senat: Suspendarea președintelui Băsescu, mai ușoară. Legea referendumului, adoptată pe articole

Legea CCR a trecut de Senat: Suspendarea președintelui Băsescu, mai ușoară. Legea referendumului, adoptată pe articole

Un articol de: - 25 Iun 2012, 17:01
Legea CCR a trecut de Senat: Suspendarea președintelui Băsescu, mai ușoară. Legea referendumului, adoptată pe articole Foto: cotidianul.ro Politică

Legea care prevede eliminarea hotărârilor Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale a trecut, luni, de Senat, care este forul decizional, făcând astfel ca o posibilă suspendare a președintelui Traian Băsescu să fie mai ușoară de dus la capăt.

Totuși, pentru ca legea să intre în vigoare trebuie trimisă la președinte pentru promulgare, iar apoi publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată de senatori cu 70 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" și 4 abțineri. Prin restrângerea activității CCR, o posibilă suspendare a președintelui devine mai ușoară, aceasta neavând nevoie, în acest context, și de avizul judecătorilor de la Curtea Constituțională.

Prin această lege, orice decizie luată de Parlament nu va mai putea fi judecată la CCR în prisma constituționalității.

Săptămâna trecută, proiectul de lege iniţiat de doi parlamentari de la USL privind eliminarea posibilităţii contestării la CCR a hotărârilor adoptate de Parlament a trecut de Camera Deputaţilor şi de Comisia juridică a Senatului. Ulterior, acesta a fost înaintat Senatului, în calitate de cameră decizională. 

Dezbaterea acestei iniţiative legislative a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Senatului.

În același timp, Legea referendumului a fost adoptată, luni, de către Camera Deputaților, după ce Senatul a vot proiectul, săptămâna trecută, în calitate de primă Cameră sesizată.

Preşedintele ar putea fi demis dacă în favoarea acestei propuneri s-ar înregistra jumătate plus unul din voturile valabil exprimate, spre deosebire de condiţia aflată în prezent în vigoare, anume aceea ca în favoarea demiterii să se exprime jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot.

Citeşte mai multe despre:   Curtea Constitutionala,   suspendare,   Traian Basescu,   lege,   Senat