Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică ULTIMA ORĂ: Legea offshore, adoptată de Camera Deputaţilor

ULTIMA ORĂ: Legea offshore, adoptată de Camera Deputaţilor

Un articol de: B1.ro - 24 Oct 2018, 13:20
ULTIMA ORĂ: Legea offshore, adoptată de Camera Deputaţilor Politică

Legea offshore a trecut de Parlament. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind condițiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră.
Proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi "pentru", 3 voturi împotrivă şi o abţinere, anunţă Agerpres.

Camerei Deputaților este de for decizional în cazul acestei legi.

"Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore (...) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv, 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh", se arată în proiectul de lege.

Conform acestuia, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.

Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi.
Exploatarea acestor rezerve ar duce la dublarea producţiei de gaze a ţării în următorii zece ani.

Citeşte mai multe despre:   Legea offshore,   Camera Deputatilor