Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot

Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot

Un articol de: - 02 Aug 2012, 17:51
Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot Politică

Judecătorii CCR au decis, joi, să amâne luarea unei hotărâri privind validarea sau invalidarea referendum-51130.html">referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, până pe 12 septembrie. Până atunci, judecătorii CCR aşteaptă datele exacte privind numărul total al alegătorilor din România. Numărul alegătorilor din listele electorale permanente se stabileşte, însă, înainte de vot şi nu după, precizare care apare inclusiv în Legea referendum-51130.html">referendumului. 

Potrivit Art. 17, alin. 2 din Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendum-51130.html">referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, „reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari (...) în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendum-51130.html">referendumului.

Data referendum-51130.html">referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu a fost stabilită pe 6 iulie, după suspendarea preşedintelui în Parlament. Astfel, reactualizarea trebuia să fie făcută până cel târziu 11 iulie. Pe 25 iulie, cu patru zile înaintea referendum-51130.html">referendumului, ministrul de Interne, Ioan Rus, anunţa numărul oficial al alegătorilor, în baza căruia se organizează acest scrutin.

„În acest moment lista finală cu alegățorii este stabilită, sunt 18.292.514 cetățeni români cu drept de vot. Dintre aceștia, avem și 623 de tineri care împlinesc 18 ani exact pe 29 iulie. Și cei care împlinesc 18 ani pe 29 iulie se regăsesc pe listele de vot. Începând de astăzi nu mai ștergem pe nimeni de pe listă, care îi va cuprinde și pe cei care vor muri de azi până atunci. O să fie probabil câteva zeci de persoane sau sute,” a declarat atunci Ioan Rus. Ministrul a subliniat chiar că lista nu mai poate fi corectată, deoarece începe procesul de multiplicare.

Vezi AICI declaraţiile lui Ioan Rus

De altfel, Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis acelaşi număr şi ca răspuns la solicitarea CCR formulată ieri (n.r. miercuri). “Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendum-51130.html">referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

A doua zi dimineaţă (n.r. astăzi), MAI a revenit asupra numărului. “Ministerul de Interne, ca administrator al bazei de date, nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele eletorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale”, s-a precizat într-un document al Evidenţei Persoanelor, aflată în subordinea MAI.

Vezi AICI documentul Evidenţei Persoanelor

Conform Art. 22 din aceeaşi lege privind organizarea referendum-51130.html">referendumului, „autorităţile publice care au întocmit listele electorale le vor înainta birourilor electorale ale secţiilor de votare cu două zile înainte de data desfăşurării referendum-51130.html">referendumului”.

De asemenea, orice modificare ulterioară se comunică de îndată birourilor electorale ale secţiilor de votare”. 

Supravegherea reactualizării listelor permanente pică în sarcina BEC.

Potrivit Art. 25, Biroul Electoral Central veghează la reactualizarea listelor electorale permanente, la întocmirea copiilor de pe acestea şi la transmiterea lor la birourile electorale ale secţiilor de votare, supraveghează corecta desfăşurare a referendum-51130.html">referendumului, centralizează la nivel naţional rezultatele acestuia, pe care le înaintează Curţii Constituţionale”.

Vezi AICI Legea nr. 3/2000 privind referendum-51130.html">referendumul

Citeşte mai multe despre:   CCR,   amanare,   alegatori,   bec,   referendum,   referendum