Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Legea spălării banilor, votată cu scandal în Parlament. Ce se întâmplă cu acțiunile la purtător (VIDEO)

Legea spălării banilor, votată cu scandal în Parlament. Ce se întâmplă cu acțiunile la purtător (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 24 Oct 2018, 12:50
Legea spălării banilor, votată cu scandal în Parlament. Ce se întâmplă cu acțiunile la purtător (VIDEO) Politică

Deputații au votat, miercuri, Legea pentru combaterea spălării banilor. 

A fost nebunie în Parlament, miercuri, la votarea Legii spălării banilor.

La primul vot, legea a picat prin neîntrunirea numărului de voturi. Ulterior votul s-a reluat, iar legea a trecut. PSD și-a adus toți oamenii în sală și a reușit să strângă 170 de voturi.

Astfel, firmele cu acțiuni la purtător, așa cum a fost și Tel Drum până de curând, vor fi obligate să-și facă public acționariatul, altfel vor fi interzise.

Directiva europeană privind combaterea spălării banilor cerea încă din iunie 2015 ca firmele cu acțiuni la purtător să-si faca public acționariatul.

Pentru că timp de trei ani în România nu a fost implementată Legea, Comisia Europeană demarase  la data de 19 iulie o procedura impotriva Romaniei în fata Curtii de Justitie a UE.

Amintim că proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor a suferit mai multe modificări prin amendamente adoptate luni în Comisia Juridică. Iniţial acesta a fost trimis către plen, dar a fost imediat retras şi retrimis în comisiei pentru modificăruile, unele dintre ele controversate.

Este cazul unui amendament care este dat cu dedicaţie pentru UDMR. Mai exact, deputații juriști au amendat textul astfel "în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minoritățiilor naționale, membre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale".

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse şi "asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial", sintagmă în care se încadra și UDMR.

Deputații PNL și USR s-au opus modificărilor propuse dar acestea au fost adoptate cu votul reprezentanțiilor PSD

Acest proiect de lege vine în urma directivei europeane privind combaterea spălării banilor. România riscă sancţiuni financiare aspre pentru întârzirea de transpunere în legislaţie a acestei directive.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.