Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Lelia Munteanu: Iohannis a vorbit iar despre un proiect de țară, dar cine să îl facă? Condamnatul Dragnea, obosiţii Blaga şi Gorghiu?

Lelia Munteanu: Iohannis a vorbit iar despre un proiect de țară, dar cine să îl facă? Condamnatul Dragnea, obosiţii Blaga şi Gorghiu?

Un articol de: - 06 Iul 2016, 16:26
Lelia Munteanu: Iohannis a vorbit iar despre un proiect de țară, dar cine să îl facă? Condamnatul Dragnea, obosiţii Blaga şi Gorghiu? Foto:jurnalistii.ro Politică

La discursul susținut în decembrie 2015, la un an de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis anunța hotărât un nou proiect de țară.

”Cred că <România educată> trebuie să devină un nou proiect de ţară pe care să-l asumăm şi să-l ducem la bun sfârşit. În perspectiva împlinirii a 100 de ani de modernitate, educaţia va fi fără îndoială o temă central”, susținea Iohannis la acea vreme. 

La jumătate de an distanță, timp în care s-au produs mai multe schimbări pe scena internațională, Iohannis aduce din nou în discuție proiectul pentru România. 

”Ce înseamnă un proiect de ţară? Nu părea să fie prea clar nici la finalul lui 2015, conceptul nu s-a limpezit nici astăzi, când Preşedintele îl aruncă în cârca partidelor, despre care tocmai spusese că ar trebui reformate”, scrie pentru Gândul Lelia Munteanu.

O întrebare la fel de importantă pe care o pune jurnalista se referă persoanele care ar trebui să pună la punct acest proiect, dat fiind că personajele centrale ale politicii românești sunt condamnatul Dragnea și obosiții Blaga și Gorghiu.

Direcțiile proiectului de țară ar trebui să fie date, bineînțeles, de președinte, dar acesta pare a înțelege proiectul doar ca pe un compromis între partide și asta nu în orice perioadă, ci chiar într-un an electoral în care Guvernul este unul cu mandat limitat.

”Un proiect de ţară nu e un program de guvernare. A gândi un proiect de ţară înseamnă a gândi destinul României. Cine să-l gândească? În afara unor judecăţi de valoare în gamă minoră, Preşedintele nu ne-a oferit nici o desluşire. Doar ideea vagă că proiectul se va finaliza după alegeri, adică după Summitul EU din septembrie. Mai bine prea târziu...

Până atunci însă, leadership-ul României ar trebui scos din simposioane şi confruntat cu provocările momentului. Nu poate un pompier să se justifice că întocmeşte tacticos, “aşezat şi consistent”, un  plan de pază contra incendiilor, în mijlocul flăcărilor care i-au cuprins biroul”, mai scrie Lelia Munteanu.

În România curge un șuvoi de vorbe mari - competitivitate, performanță, dezvoltare durabilă, creștere economică sustenabilă - în condițiile în care noi nu știm nici măcar ce poziție va adopta România la apropiatul summit NATO de la Varșovia.Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!