Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Liderii coaliției au convenit asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare. Principalele prevederi: Reforme și transparență în sistemul sanitar, adoptarea Legilor pe Justiție până la finele anului (DOCUMENT)

Liderii coaliției au convenit asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare. Principalele prevederi: Reforme și transparență în sistemul sanitar, adoptarea Legilor pe Justiție până la finele anului (DOCUMENT)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 20 Apr 2021, 22:48
Liderii coaliției au convenit asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare. Principalele prevederi: Reforme și transparență în sistemul sanitar, adoptarea Legilor pe Justiție până la finele anului (DOCUMENT) Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Politică

După încă șase ore de negocieri, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit asupra unor completări la acordul de funcționare a coaliției, completări ce ar trebui să pună punct „conflictului”, după cum l-a numit chiar Raluca Turcan, ministrul liberal al Muncii.

 

Ce prevede actul adițional asupra căruia au convenit liderii PNL, USR-PLUS și UDMR

 

Potrivit actului adițional, liderii coaliției s-au angajat să nu se submineze public reciproc. În plus, o eventuală cerere de revocare a unui ministru va fi de acum transmisă tuturor partnenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participara la decizie a tuturor membrilor Guvernului, care a consultat draful protocolului.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au mai convenit ca o serie de reforme să fie adoptate până la sfârșitul anului, printre care și adoptarea unui nou Cod Electoral și adoptarea Legilor Justiției.

Potrivit noii înțelegeri, prerogativa constituțională a premierului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Potrivit protocolului citat de G4Media, Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane vaccinate din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. De asemenea, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va reanaliza și decide criteriile de raportare a situației îmbolnăvirilor/deces/recuperări.

Alte prevederi din draftul de protocol:

  • Toți miniștrii coaliției trebuie să ia măsuri pentru cresterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista
  • Reformele în domeniul sanatatii vor continua: transparenta si eficienta investițiilor in infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor.
  • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității pana la finalul anului.
  • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an (cu principiile din instrumentele internationale ratificate de România, precum si cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO si Comisia de la Venetia)
  • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, in baza unui mandat agreat de coaliție.
     
Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea