Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Liviu Dragnea a scăpat de dosarul „Brazilia". Presupusele fapte ale fostului șef al PSD s-ar fi prescris

Liviu Dragnea a scăpat de dosarul „Brazilia". Presupusele fapte ale fostului șef al PSD s-ar fi prescris

Un articol de: Andrei Vlad - 15 Ian 2021, 19:03
Liviu Dragnea a scăpat de dosarul „Brazilia". Presupusele fapte ale fostului șef al PSD s-ar fi prescris Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Veste bună pentru Liviu Dragnea. DNA a clasat la începutul anului dosarul „Brazilia". Pentru o parte dintre acuzații nu ar fi existat suficiente probe, iar alte presupuse fapte s-ar fi prescris, informează G4Media.

„Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă („in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit.  c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”, a explicat DNA decizia de clasare în răspunsul pentru G4media.ro.

Dosarul „Brazilia" a fost deschis în 2017. Liviu Dragnea a fost acuzat că și-a cumpărat o vilă pe țărmul Oceanului Atlantic, la Fortaleza, în Brazilia, prin intermediul unor interpuși. 

Citeşte mai multe despre:   Liviu Dragnea,   DNA,   dosarul Brazilia