Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică LOVITURĂ pentru un important ministru din GUVERNUL DĂNCILĂ! Sindicatele cer DEMISIA

LOVITURĂ pentru un important ministru din GUVERNUL DĂNCILĂ! Sindicatele cer DEMISIA

Un articol de: B1.ro - 17 Sep 2018, 22:09
LOVITURĂ pentru un important ministru din GUVERNUL DĂNCILĂ! Sindicatele cer DEMISIA Politică

Confederația sindicală „Cartel Alfa” precizează că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici nu are ce să caute în actualul Guvern, având în vedere mai multe măsuri pe care demnitarul le-a adus în discuție în spațiul public.

Organizația atrage atenția prin intermediul unui comunicat de presă că inițiativele pentru modificarea legislației elaborate de Ministerul Finanțelor Publice sunt contrare mandatului pe care PSD l-a primit din partea românilor în vederea creșterii bunăstării cetățenilor.

“Declarațiile și inițiativele recente ale domnului Orlando Teodorovici sunt contrare acestor obiective:

Luna trecută a propus eliminarea salariului minim, deși salariul minim a rămas singura și ultima redută în mecanismul redistribuirii care nu a fost distrusă de tăvălugul de măsuri neoliberale pro-capital și pro-bogați (taxarea extrem de mică a capitalului si profiturilor dar mare a muncii, blocarea negocierilor colective etc).

Inițiativele domniei sale în Parlament arată aceeași agendă de destructurare a sistemelor de protecție socială și împingerea unui număr din ce în ce mai mare de lucrători în precaritate, în folosul prezervării la niveluri maxime a profiturilor. Plx nr. 83/2018 propune extinderea și mai mult a domeniilor în care pot fi utilizați zilierii în locul salariaților. Legea zilierilor, introdusă în 2011, a început cu câteva domenii, cu titlu de excepție, în care se puteau angaja, sezonier, lucrători cu ziua. Treptat, aceste domenii s-au extins, în prezent ajungându-se ca în peste jumătate din sectoarele de activitate să poată fi angajați zilieri. Aceștia sunt excluși din sistemele de protecție socială și într-o mare măsură din sfera dreptului muncii, pentru că zilierii nu au dreptul la asociere, iar pentru aceste relații de muncă nu se plătesc contribuții sociale. Cum să nu fie afectată sustenabilitatea sistemului de sănătate, dacă eliminăm din ce în ce mai mulți contribuabili la acest sistem ?

In final, domnul Orlando Teodorovici propune pachete de servicii de sănătate diferențiate, în funcție de suma plătită de contribuabil, probabil neînțelegând ce înseamnă dimensiunea socială a statului (proclamată în Constituție) și principiile universalității, echității și solidarității pe baza cărora este construit sistemul de sănătate publică. Încercarea de a-și nuanța declarațiile nu schimbă cu nimic esența lor. Preocuparea pentru tratamentul diferențiat, în funcție de puterea financiară a cetățenilor, este mult mai sus pe agenda domnului ministru decât, spre exemplu, preocuparea pentru lărgirea bazei de contribuabili și asigurarea sustenabilității sistemului sau preocuparea pentru combaterea evaziunii fiscale deosebit de mari”, se precizează în comunicatul citat.

Citeşte mai multe despre:   Cartel Alfa,   Eugen Teodorovici,   Guvern