Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Lovitura primită de Dan Barna de la gruparea Cioloș, înainte de alegerile interne. PLUS are un număr de membri aproape dublu în Capitală, după ce a folosit “metoda autobuzul”, în timp ce USR a fost zguduit de conflicte

Lovitura primită de Dan Barna de la gruparea Cioloș, înainte de alegerile interne. PLUS are un număr de membri aproape dublu în Capitală, după ce a folosit “metoda autobuzul”, în timp ce USR a fost zguduit de conflicte

Un articol de: George Lupu - 23 Apr 2021, 16:44
Lovitura primită de Dan Barna de la gruparea Cioloș, înainte de alegerile interne. PLUS are un număr de membri aproape dublu în Capitală, după ce a folosit “metoda autobuzul”, în timp ce USR a fost zguduit de conflicte Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Susținătorii lui Dan Barna din interiorul USR PLUS primesc o grea lovitură în București, în apropierea alegerilor interne pentru desemnarea conducerilor din filiale și a șefiei unice a partidului, rezultat în urma fuziunii. În mod surprinzător, potrivit informațiilor obținute de B1.RO, organizațiile PLUS din București au în acest moment un număr aproape dublu de membrii, comparativ cu organizațiile USR din Capitală.

 

PLUS are un număr de membri aproape dublu față de USR, în Capitală

 

Mai exact, PLUS avea la data aprobarii fuziunii 6.338 de membri, în timp ce USR doar 3.793. Din numărul total de membri ai USR București, aproape 1.000 sunt suspendați din partid, ceea ce reprezintă încă o lovitură pentru Dan Barna, având în vedere că aceștia nu au drept de vot. În ceea ce privește organizația PLUS, peste 2.300 de membri au cererile de înscriere în partid în lucru sau în curs de aprobare. Acest aspect arată cum partidul lui Cioloș a reușit să lase larg deschisă calea noilor înscrieri în partid, pe ultima sută de metri și să obțină astfel avantaje în raport cu gruparea Barna.

 

Potrivit surselor B1.RO, numărul de membri cu drept de vot al fiecărui partid, USR sau PLUS, este cel de la data aprobării de către judecătorie a procesului de fuziune. De asemenea, la Sectorul 1, alesii PLUS de la toate nivelurile, indiferent de functie, au primit sarcini sa atraga un numar tot mai mare de membri. O situatie similara a fost constatata si la Sector 2, unde toti membrii PLUS au primit pana in ultima zi mesaje prin care li se atragea atentia ca trebuie sa convinga cunoscutii sa intre in partid.

Atunci cand vine vorba despre USR, se constata un numar urias de membri, aproape 1.000 la nivelul organizatiei Bucuresti. Potrivit informatiilor B1.RO s-a ajuns in aceasta situatie din doua motive: din cauza membrilor care nu au plătit cotizatia mai mult de 6 luni si din cauza criticilor adresate conducerii. Cu prima sesizare facuta, acestia ar fi fost suspendati.

Cea mai tensionata situatie pentru USR este cea de la Sector 1. Aici, partidul lui Barna a atras in filiala pe ultima suta de metri membri noi dar, a incercat totodata sa creasca numarul și prin cooptarea membrilor din alte filiale din Bucuresti sau chiar din Ilfov. Acest lucru ar fi provocat o crestere a revoltelor interne si ar fi dat nastere la noi tensiuni intre filialele de partid.Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO)

Informația privind numarul de membri reprezintă un adevărat pericol pentru tabăra Barna, având în vedere că alegerile interne din USR PLUS nu vor reprezenta altceva decât o canibalizare între cele două partide și că factorul cantitativ va avea întâietate. Potrivit protocolului votat vara trecută, alegerile interne pentru desemnarea conducerii se vor desfășura prin referendum organizat în rândul membrilor.

De asemenea, cei care au fost până acum membri PLUS sau USR vor deveni automat membrii noii formațiuni rezultate prin fuziune. În aceste condiții, ecuația e simplă: tabăra care va avea dinainte mai mulți membri în rândurile sale va avea câștig de cauză. Prin urmare, în perspectiva alegerilor interne, tabăra Cioloș pornește cu prima șansă, cel puțin în București, de a prelua conducerea partidului.

 

Cum a îngroșat PLUS rândurile membrilor de partid pe ultima sută de metri

 

Cum s-a ajuns la această situație? O posibilă explicație poate fi faptul că partidul lui Dacian Cioloș a îngroșat masiv rândurile membrilor de partid pe ultima sută de metri înaintea fuziunii dintre cele două partide, anticipând că mai mulți membri, chiar și formal înscriși, va înseamna o influență mai mare.

Așa cum B1.RO a dezvăluit, cu puțin timp înainte ca Instanța să dea undă verde fuziunii, cei de la PLUS au încercat să facă rost de cât mai mulți membri, folosind o metodă pe care au criticat-o adesea la PSD sau PNL, anume „metoda autobuzul”.    

Pe ultima sută de metri au făcut apel la membrii PLUS să convingă rude, prieteni sau cunoscuți să se înscrie în partid, proces cunoscut în politica românească, în preajma alegerilor interne din partide drept „metoda autobuzul”.     

"Metoda autobuzul" funcționează așa: se aduce în partid un grup de oameni siguri, cu ajutorul cărora se controlează votul prin faptul că toți urmează să voteze urmând orbește o listă primită – un grup electoral organizat, am putea spune.

El este format în principiu de membri ai familiei, rude, angajați, vecini de bloc, prieteni vechi fără un interes politic, dar dispuși să dea o mână de ajutor în numele camaraderie.

 

Conflictele care au slăbit gruparea Dan Barna în Capitală

 

O altă explicație este dată de slăbirea organizațiilor USR, ca urmare a conflictelor puternice din interiorul partidului condus de Dan Barna în preajma alegerilor locale sau parlamentare. În contextul alcătuirii listelor cu candidații susținuți de USR, oragnizațiile au suferit un adevărat exod declanșat de cei nemulțumiți că nu au primit un loc eligibil.

Amintim faptul că în alegerilor parlamentare, deputatul Cornel Zainea a demisionat atât din partid, cât și din Parlament, nemulțumit de modul în care se întocmesc listele. De asemenea, senatorii de atunci Vlad Alexandrescu și Florina Presadă nu au mai primit un loc de parlamentar, după ce au criticat tabăra Barna.

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, a declarat că dacă nu va prevala criteriul meritocrației la stabilirea listelor de candidați, USR PLUS riscă să aibă soarta partidelor tradiționale.

”Există riscul în USR, ca în orice partid, ca anumite grupări să excludă persoanele care au o independență de judecată și de poziție în raport cu conducerea partidului. Cu alte cuvinte, să câștige politrucii, în dauna profesioniștilor”, a spus Alexandrescu.

Toate aceste nemulțumiri și lupte interne pentru putere au făcut ca partidul lui Dan Barna să se clatine în București, în raport cu gruparea Cioloș, mult mai omogenă.

Așa se face că din informațiile B1.RO, în acest moment, USR are nu mai puțin de 1.000 de membrii suspendați, aproape un sfert din numărul total de 3.793.

Citeşte mai multe despre:   USR,   PLUS,   Dan Barna,   Dacian Ciolos