Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică ​Ludovic Orban: Dacă va fi necesar, sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile de cereale (VIDEO)

​Ludovic Orban: Dacă va fi necesar, sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile de cereale (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 09 Apr 2020, 19:29
​Ludovic Orban: Dacă va fi necesar, sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile de cereale (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

România ar putea interzice exporturile de cereale. Premierul Ludovic Orban, a declarat la începutul ședinței de Guvern de joi că există un „dezmăț” al exporturilor de cereale și i-a cerut ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să-i prezinte un set de măsuri.

”Dacă va fi necesar, eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi dacă va fi necesar, să facem rechiziţii. Noi trebuie să asigurăm cantităţile necesare până la următoarele recolte, pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul unitar”, a spus Orban.
 

700.000 de tone de grâu, exportate în luna martie

 

La rândul său, ministerul Agrigulturii, Adrian Oros, a precizat că în luna martie s-a exportat 700.000 de tone de grâu și că “procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, în 24 de ore”.

“Am refăcut procedura prin ordin de ministru şi am făcut, bineînţeles, şi apel la  marii fermieri să înceteze cu asta”, a spus Adrian Oros.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

România este lider incontestabil la exportul de grâu în afara granițelor UE

 

Conform Comisiei Europene, România era lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu după primele 10 săptămâni din anul de marketing 2019/2020, cu peste 1,5 milioane tone livrate în spațiul extracomunitare.

Această cantitate reprezintă 34% din grâul exportat de statele membre UE în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2019.

Piețele de desfacere pentru grâul comun românesc sunt Egipt, Iordania, Sudan, Etiopia, Israel.

România a exportat, în primele zece luni din 2019, cereale în sumă de 2,145 miliarde de euro, cu 16% mai mult comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică şi prezentate de Agerpres.

Pe de altă parte, importurile de cereale şi preparate pe bază de cereale s-au cifrat la 325,8 milioane de euro (plus 18,2%), rezultând un excedent de 1,82 miliarde euro.

Conform datelor Ministerului Dezvoltării, în 2019, producţia obţinută la grâu, secară şi triticale a înregistrat un plus de 2,51%, obținându-se 10,427 milioane de tone.

Cel mai bun randament la grâu s-a obţinut în judeţele Giurgiu – peste 5.800 kg/ha, Satu Mare – 5.700 kg/ha, Brăila şi Dolj – cu 5.300 kg/ha fiecare.

 

Prețul grâului românesc pentru piața din țară


Potrivit unor statistici a Bursei Române de Mărfurii, România a vândut anul trecut, în luna septembrie, grâu cu:

– 682 lei/tonă, cu livrare în Estul țării

– 697 lei/tonă cu livrare în Sudul țării

– 825 lei /tonă – FOB Constanța

 

 

România, peste 5.000 de cazuri de infecție cu coronavirus
 

 

Declarațiile premierului Ludovic Orban au fost făsute în contextul pandemiei de coronavirus și a măsurilor ce trebuiesc luate pentru ca statul să nu aibă probleme ținându-se cont de faptul că anul acesta muncile agricole au suferit de pe urma restricțiilor impuse de autorități.

Potrivit celor mai recente date, până în prezent Grupul de comunicare Strategică a confirmat la nivel național 5.202 de persoane infectate cu noul coronavirus,

Dintre acestea, 441 au fost diagnosticate doar în ultimele 24 de ore.

Din totalul bilanțului, 647 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

Din păcate, alte 178 sunt internate în secțiile de Terapie Intensivă din țară și un număr de 246 de oameni au decedat din cauza complicațiilor apărute după contactarea noului coronavirus (COVID-19).

Citeşte mai multe despre:   PNL,   Adrian Oros,   Ludovic Orban,   Ministerul Agriculturii