Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban, despre Fondul de Modernizare: România va beneficia de o finanțare estimată la aproximativ 6 miliarde de Euro, în perioada 2021-2030 (VIDEO)

Ludovic Orban, despre Fondul de Modernizare: România va beneficia de o finanțare estimată la aproximativ 6 miliarde de Euro, în perioada 2021-2030 (VIDEO)

Un articol de: Maria Zărnescu - 26 Noi 2020, 13:35
Ludovic Orban, despre Fondul de Modernizare: România va beneficia de o finanțare estimată la aproximativ 6 miliarde de Euro, în perioada 2021-2030 (VIDEO) Politică

Premierul Ludovic Orban a precizat joi, în timpul unor declarații de presă că România va beneficia de o finanțare de aproximativ 6 de miliarde de euro, în intervalul 2021 – 2030.

Mai puțin cunoscut este un alt pilon al finanțării. Acesta este Fondul de Modernizare, în perioada 2021 – 2030, România va beneficia de o finanțare estimată la aproximativ 6 miliarde de Euro, pentru finanțarea unor proiecte în mai multe domenii. Banii provin dintr-un procent din certificatele de CO2. Există 11 țări din Europa Centrală și de Este care beneficiază de acestă formă de finanțare și beneficiază practic de 11% din valoarea vertificatelor de de CO2.

României îi revin aproximativ 200 de milioane de certificate, care estimate la valoarea de piață din următorii ani, ne duc la garanția unde finanțări de peste 60 de milioane de euro. Banii sunt destinați pentru a finanța cheltuieli de investiții în două domenii: Pilonul I și Pilonul II. Pilonul I, care beneficiază de o finanţare de 70% din această sumă, este destinat investiţiilor în capacităţi de producere prin cogenerare, de asemenea, este destinat investiţiilor în energie verde regenerabilă, este destinată investiţiilor, inclusiv în modernizarea reţelelor de transport al energiei termice, de asemenea mai are câteva destinaţii. În ceea ce priveşte pilonul II, care reprezintă 30% din suma disponibilă pentru România, sunt bani care pot fi utilizaţi pentru capacităţi de producere pe gaz care nu funcţionează în sistem de cogenerare”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Totodată, Orban a precizat că aceste finanțări nu vor fi pentru întreaga țară, nu doar pentru București.

Ministerul Economiei (...) practic testează piaţa ca să verifice necesarul de investiţii pentru astfel de tipuri de proiecte şi este în curs de a aduna propuneri de proiecte care urmează a fi finanţate din Fondul de modernizare. Aceste resurse sunt extrem de importante, pentru că pot fi folosite să finanţeze un domeniu care, din păcate, în ultimii 30 de ani nu a beneficiat de investiţiile de care avea nevoie, şi anume producerea de energie în sistem de cogenerare, de energie electrică, producerea de energie termică care să alimenteze sistemele de încălzire centralizate din Bucureşti şi marile oraşe. Randamentul acestor sisteme sunt foarte mici, pentru că s-au făcut extrem de puţine investiţii şi din cauza asta foarte multe resurse publice sunt alocate pentru a finanţa prin intermediul subvenţiei pentru diferenţă de preţ, într-un fel, lipsa de eficienţă a acestor sisteme, atât sistemele de producere, cât şi pierderile care sunt generate pe reţele”, a precizat premierul, în timpul conferinței de presă.

 

 

Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Obran