Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban susține interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat: „Nu e normal ca persoane care s-au pensionat să beneficieze și de un venit din sectorul public”

Ludovic Orban susține interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat: „Nu e normal ca persoane care s-au pensionat să beneficieze și de un venit din sectorul public”

Un articol de: Redacția B1.ro - 08 Dec 2019, 11:14
Foto: facebook.com/pnl.ro Politică

Premierul Ludovic Orban este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat, inițiativă despre care a vorbit recent ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Șeful Guvernului este de părere că nu este normal ca persoanele care s-au pensionat să beneficieze și de un alt venit din sistemul public. 

„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat și beneficiază de pensie să beneficieze și de un venit din sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat și e vorba de mulți care s-au pensionat la 40 și ceva de ani din poliție sau alte structuri și care după ce s-au pensionat și au dobândit niște pensii mari mai cumulează și venituri în sectorul public. E vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată cumula simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat nu avem niciun fel de problemă. Nici dacă vor să își continue activitatea nu avem o problemă, dar să aleagă între venitul dobândit din salariu”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Știripesurse.ro.

Ministrul Muncii a anunțat, sâmbătă, că lucrează la un proiect privind interzicerea de a cumula pensia și salariul în sistemul public. Inițiativa va ajunge în cel mai scurt timp în Parlament. Ministrul consideră că o astfel de măsură este justă, câtă vreme, după ce ies la pensie, unii români se angajează tot la o instituție publică.

”Se lucrează la un proiect de lege, (...) am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mea mi-a prezentat-o. Urmează să o finalizăm, pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere și, în foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală”, a declarat Violeta Alexandru

Ministrul consideră că o astfel de măsură este necesară, după ce a observat mai multe anomalii. 

„Are legătură în primul rând cu faptul că trebuie să existe o justă măsură pentru cei care deși au vârsta la care pot lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează tot în sistemul public. (...) de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”, a mai spus ministrul Muncii. 

În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, cei care intrau sub incidența actului normativ fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat.

Ulterior, PNL a depus, la finalul lunii februarie a acestui an, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câștigul salarial. Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit, în luna iunie, de către Senat. Proiectul este în procedură legislativă la Camera Deputaților.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Violeta Alexandru
 
Loading...