Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: „Mâine se va întruni CNSU, în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor”

Ludovic Orban: „Mâine se va întruni CNSU, în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor”

Un articol de: Maria Zărnescu - 02 Dec 2020, 20:16
Ludovic Orban: „Mâine se va întruni CNSU, în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor” Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Premierul Ludovic Orban a discutat miercuri seara, la un post TV, despre redeschiderea piețelor, ce ar putea avea loc începând de duminică.

Procedura legală este următoarea: se formulează propunerea în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, mâine se va întruni CNSU, în care discutăm chestiunea redeschiderii piețelor, a unor eventuale îmbunătățiri a reglementărilor cu privire la ziua votului, pentru a putea fi puțin mai clar ce se întâmplă cu reprezentanții din Birourile Electorale, pentru că ei își vor defășura activitatea după ora 23.00 și ce se întâmplă cu candidații, ce pot participa la numărarea voturilor”, a explicat premierul, la România TV.

 

Piețele au avut cea mai mică rată de conformare la măsurile sanitare

 

„Readuc aminte oamenilor că această decizie a fost luată în perioada în care exista un trend de creștere foarte mare și într-o perioadă în care foarte mulți specialiști aniticipau că vom ajunge la 25.000 chiar 35.000 de cazuri pe zi. A fost o alertă generală și a trebuit să dispunem măsurile. Noi am decis suspendarea funcționării piețelor în spații închse, din mai multe motive. Din toate controalele efectuate, acolo am avut cea mai mică rată de conformare la normele santiare. Administratorii de ăiețe, indiferent că sunt privați sau aflați în concesiune ori contract de administrare, sau sunt din Serviciul Public al Primăriei, din cauza unor înțelegeri pe care le-au avut cu cei care defac, care nu sunt întotdeauna producători, sunt și mulți comercianți, din cauza înțelegerilor practic nu au avut autoritatea sau nu au vrut să impună regulile de protecție”, a adăugat Ludovic Orban.

Mai mult decât atât, premierul a ținut să precizeze și faptul că persoanele car emerg de cele mai multe ori în piețe sunt persoane în vârstă, fiind și una dintre categoriile de risc, expuse în fața infectării cu SARS-CoV-2. 

Cei care merg acolo să își facă cumpărăturile sunt părinții și buncii noștrii. Riscul de îmbolnăvire era mare, din cauza nerespectării normelor, dar și faptului că se manipulează bani, diferite produse. Dacă vânzătorii nu respectă regulile, dacă nu se păstrează circuitele și oamenii nu poartă măască exista un risc foarte mare de îmbolnăvire. Vorbim despre categoria de vârstă care dezvolta forme severe ale bolii. Nu a fost o decizie pe care am luat-o noi că am avut noi ceva cu producătorii autohtoni”, a explicat el.

Potrivit premierului, în prezent țara se află pe un trend descendent, iar un risc major de infectare în piețe nu ar mai fi prezent. „Măsura a fost temporară. Suntem pe un trend descendent, nu mai există același risc care a existat, iar doi, sunt convins că după decizia de suspendare a activității piețelor, administratorii vor respecta normele de protecție sanitară.” a explicar premierul Ludovic Orban, la România TV. 

 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban