Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă (VIDEO)

Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 27 Noi 2020, 11:50
Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă (VIDEO) Politică

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că este absolut necesar procesul de simplificare și digitalizare, astfel încât românii să nu mai piardă atât de mult timp în relația cu statul, pentru a-și rezolva diversele probleme. Orban a insistat că se impune reducerea la maximum a procedurilor prevăzute în reglementările de ordin secundar, căci multe dintre ele sunt inutile. Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă: accesarea drepturilor de salariat, precum șomajul sau șomajul tehnic, a mai precizat șeful Guvernului.

Declarațiille au fost făcute în cadrul celei de-a treia reuniuni lunare a Comitetului Interministerial pentru debirocratizare. În cadrul evenimentului, a fost lansat portalul guvernamental simplificare.gov.ro, prin care românii pot trimite sugestiile lor de debirocratizare a administrației publice.

Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă

 

Ludovic Orban, despre proiectele Guvernului privind digitalizarea și debirocratizarea administrației publice

 

„Cu cât mai puține hârtii și deplasări la ghișeu, de preferat deloc, cu atât mai puțin timp petrecut cu rezolvarea problemelor. Trebuie să gândim din perpectiva cetățeanului procesul de simplificare și digitalizare.

Trebuie să analizăm legislația și legislația secundară. Procesul de simplificare trebuie realizat prin reducerea la maximum în reglementările de ordin secundar, mai ales a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile, care sunt făcute, doar pentru a complica drumul pe care trebuie să facă cetățeanul pentru a beneficia de un serviciu sau de dreptul său.

Trebuie să gândim lucrurile în toate aspectele vieții: certificat de naștere, de căsătorie, pașaportul, permisul de conducere, înmatricularea mașinii, angajare.Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

Pentru angajare, Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă, un proiect extrem de important pe care foarte mulți oameni îl așteptă; accesarea drepturilor de salariat, precum șomajul sau șomajul tehnic. Șomajul tehnic a fost acordat foarte simplu, prin aplicație online și practic beneficiarul nu a trebuit să efectueze demersuri. 

Apoi, discutăm și despre relația cu companiile, organizațiile guvernamentale, profesiile liberale – aceste lucruri trebuie reglementate pentru a fi foarte clare, foarte simple. Digitalizarea reprezintă tratamentul cel mai bun pentru a îmbunătăți relația dintre instituțiile publice și cetățean.

Nu trebuie să gândim numai la cei care pot avea acces digital. Realitatea este că sunt mulți cetățeni români care nu au competențe digitale sau poate nu doresc să folosească această cale de interacțiune cu instituțiile. Gândirea trebuie să fie extrem de largă, iar noi va trebui să facem un set de acțiuni foarte concrete, inclusiv pentru înscrierea la grădiniță, la școală sau pentru toate celelalte interacțiuni.

Am încercat să introducem „Coroma forms”, astfel încât toată comunicarea care se face cu persoanele testate pozitiv să  fie online, decizile să fie transmise online, astfel înctâ să reducem cât mai mult posibil procedurile care sunt legate de hârtii.

Avem proiecte foarte clare în sensul acesta, Proiectul Identității Electronice Unice. Am emis deja o Ordonanță de urgență în care am obligat instituțiile publice să furnizeze serviciile online, în cazul în care ele sunt solicitate online. Această reglementare nu este respectată în totalitate. Pentru toate categoriile de servicii pe care le furnizează instituțiile publice trebuie gândite proceduri simple și trebuie un plan de implementare și unul de comunicare cu cetățenii, prin care ei să își cunoască drepturile și să știe că pot accesa aceste servicii să fie cât mai simple”, a declarat Orban.

 

Ludovic Orban, despre piedicile puse în calea digitalizării

 

„Noi deja am emis o Ordonanță de Urgență în care am obligat instituțiile publice să furnizeze serviciile online, în cazul în care sunt solicitate online. Sigur că această reglementare nu este respectată în integralitate și, din păcate, mulți s-au întors la vechile obiceiuri, la lucrul cu hârtii și la alcătuirea de dosare”, a mai afirmat șeful Guvernului.

Orban a insistat că Guvernul PNL este hotărât să schimbe radical lucrurile în ceea ce privește debirocratizarea, simplificarea și digitalizarea administrației publice, în ciuda rezistențelor de care se lovește: „Vreau să le transmit partenerilor din societate că suntem foarte, foarte hotărâți să schimbăm radical lucrurile, indiferent câtă rezistență întâmpinăm, pentru că ăsta e mersul societății și așa este normal”.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   digitalizare,   debirocratizare,   Guvernul Orban