Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri. E necesară implicarea medicilor de familie (VIDEO)

Ludovic Orban: Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri. E necesară implicarea medicilor de familie (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 14 Oct 2020, 15:44
Ludovic Orban: Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri. E necesară implicarea medicilor de familie (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, creşterea capacităţii de testare pentru coronavirus, precum şi a capacităţii de răspuns a Direcţiilor de Sănătate Publică. Orban a mai solicitat, în debutul ședinței de Guvern de miercuri, implicarea medicilor de familie în evaluarea stării de sănătate a infectaților cu SARS-CoV-2 care nu au nevoie de îngrijiri spitaliceşti.

 

Ludovic Orban: Persoanele infectate cu coronavirus, dar asimptomatice pot fi evaluate și de medicul de familie

 

Premierul Ludovic Orban a solicitat, miercuri, implicarea medicilor de familie în lupta cu epidemia de coronavirus. Șeful Guvernului vrea ca medicii de familie să evalueze starea de sănătate a persoanelor infectate cu coronavirus care nu au simptome, astfel încât acestea să nu mai aglomereze spitalele.

„Avem nevoie de implicarea medicilor de familie. Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la DSP să îl evalueze. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte”, a declarat Ludovic Orban, la debutul ședinței de Guvern.

Pe 11 octombrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu, pentru a nu mai aglomera spitalele: „În acest moment, tot ce înseamnă asimptomatici cu un test pozitiv merg şi aglomerează unităţile de primire de urgenţe. Evaluarea pe care o vom face săptămâna viitoare, chiar luni vom avea această întâlnire, asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. (...) Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie”.

„Numărul de pacienţi care sunt trataţi în secţiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienţilor care sunt în ventilaţie mecanică. Trebuie să se facă o evaluare şi mai ales să se prevadă această zonă intermediară, să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică și să nu aibă această posibilitate”, a continuat Orban.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

 

Ludovic Orban vrea implicarea companiilor private în gestionarea apelurilor, pentru a se reduce presiunea pe 112

 

Premierul a subliniat apoi importanţa creşterii capacităţii de testare, dar şi a capacităţii de răspuns a DSP-urilor. 

„Am discutat de măsurile pentru creşterea capacităţii de testare. Să nu existe niciun blocaj. (...) Trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă. (...) Va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a DSP-urilor. 

Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns. Digitalizarea este iarăşi foarte importantă”, a explicat șeful Guvernului.