Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: Nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin anti-COVID-19 dacă el generează victime. Nu există o astfel de situație!

Ludovic Orban: Nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin anti-COVID-19 dacă el generează victime. Nu există o astfel de situație!

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Noi 2020, 21:02
Ludovic Orban: Nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin anti-COVID-19 dacă el generează victime. Nu există o astfel de situație! Foto: Guvernul României / Facebook Politică

Premierul Ludovic Orban a declarat că, la nivelul Uniunii Europene, achiziția de vaccinuri anticoronavirus o face Comisia Europeană, iar repartizarea dozelor se face proporțional cu populațiile statelor. Șeful Guvernului a dat asigurări că este absolut exclus să existe victime de pe urma administrării vaccinurilor anti-COVID-19, căci nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin dacă acesta nu are finalizate toate testele clinice și dacă el produce decese. Orban a precizat că vaccinul pe care îl vor primi românii va fi același care va ajunge și în Germania, Franța, Italia și restul statelor UE.

„În România vor fi folosite vaccinuri achiziționate de Comisia Europeană. Achiziția la nivel european se face de Comisia Europeană și cantitățile se repartizează proporțional cu populațiile țărilor. CE nu achiziționează decât vaccinurile care au testele clinice finalizate și care vor avea autorizația de a fi folosite pe piață. Cu același vaccin va fi vaccinat și românul, și germanul, și francezul, și italianul”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat, la RTV, cine va răspunde politic și juridic dacă vaccinurile anti-COVID-19 vor produce efecte secundare și chiar decese, premierul a dat asigurări că nici vorbă și existe victime: „Pot să apară la unele persoane efecte adverse. Depinde de tipul de vaccin. Practic vaccinarea se va face sub supraveghere medicală și orice persoană vacciantă, dacă are simptome îngrijorătoare, va putea suna un cadru medical. Nu începe vaccinarea fără să se finalizeze perioada de testere clinică. Nu se permite scoaterea pe piață a unui vaccin dacă el generează victime. Nu există o astfel de situație. Încercăm să fim pregătiți, așa încât riscul de efecte adverse să fie minim”.