Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: Nu vor scădea salariile și pensiile, dar în instituții trebuie să scăpăm de unii care nu-şi fac treaba

Ludovic Orban: Nu vor scădea salariile și pensiile, dar în instituții trebuie să scăpăm de unii care nu-şi fac treaba

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Noi 2020, 22:45
Ludovic Orban: Nu vor scădea salariile și pensiile, dar în instituții trebuie să scăpăm de unii care nu-şi fac treaba Foto: Guvernul României / Facebook Politică

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu se pune problema tăierii pensiilor și salariilor. În schimb, este posibilă o majorare a lor, asta dacă evoluția economiei o va permite. Pe de altă parte, șeful Guvernului a vorbit despre reducerea aparatului bugetar: „Mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba”. Orban a subliniat că e nevoie de digitalizare, debirocratizarea instituțiilor și, implicit, de reducerea numărului de angajați din sectorul public.

 

Ludovic Orban susține că salariile și pensiile vor crește dacă economia va permite

 

Duminică, invitat la RTV, prim-ministrul Ludovic Orban a dat asigurări că salariile și pensiile românilor nu vor scădea. În schimb, Guvernul pe care îl conduce își propune să crească aceste venituri, dar „pe baze economice realiste”. 

Orban a explicat apoi că am ajuns să avem un deficit bugetar de 9,1% deoarece am moștenit 4,6% de la vechea guvernare social-democrată, iar restul a fost generat de cheltuielile neprevăzute apărute odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus.

„La noi, creşterea deficitului este mai mică decât creşterea deficitului în alte ţări europene. Inclusiv dinamica Produsului Intern Brut raportat la media europeană ne plasează cu 2,4% PIB într-o situaţie mai bună decât media europeană. În România, de exemplu, a crescut salariul mediu net”, a mai ținut să precizeze președintele PNL.

 

Ludovic Orban, despre reducerea numărului de angajați în instituțiile publice

 

În schimb, premierul a vorbit despre o reducere a aparatului bugetar. Orban a spus că oamenii care nu-și fac treaba trebuie să plece, iar întregul proces de la nivelul instituțiilor publice trebuie debirocratizat și digitalizat.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

„Nu există tăiere, dacă va fi necesar, vom optimiza  structurile instituţiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba. Oricum trebuie să facem simplificare, debirocratizare, digitalizare, oricum trebuie să facem un audit, o evaluare a instituţiilor publice şi, în mod evident, e posibil să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public”, a declarat Orban.

El a ținut apoi să le transmită bugetarilor care își fac treaba că nu au de ce să se îngrijoreze: „Să stea liniştit orice angajat dintr-o instituţie publică care-şi face treaba, nu e în pericol. Sunt în pericol unii care au fost obişnuiţi să se facă că muncesc, nu cei care-şi fac treaba”.