Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban, pentru Le Monde: Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele tuturor statelor din Europa Centrală și de Est. Toate țările europene trebuie să respecte statul de drept

Ludovic Orban, pentru Le Monde: Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele tuturor statelor din Europa Centrală și de Est. Toate țările europene trebuie să respecte statul de drept

Un articol de: Elena Stanciu - 02 Dec 2020, 19:45
Ludovic Orban, pentru Le Monde: Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele tuturor statelor din Europa Centrală și de Est. Toate țările europene trebuie să respecte statul de drept Foto: Guvernul României / Facebook Politică

Premierul Ludovic Orban continuă să critice Unagia și Polonia pentru blocarea prin veto a bugetului multianual al Uniunii Europene și a planului de redresare din cauza condiției privind accesarea fondurilor europene în funcție de respectarea statului de drept. Într-un interviu pentru publicația franceză Le Monde, șeful Guvernului de la București subliniază că toate statele trebuie să respecte principiile statului de drept, iar ”Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est”.

 

Ludovic Orban: Este foarte greu de înțeles de ce Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca fondurile europene să fie legate de respectarea statului de drept

 

”Prim-ministru al României din noiembrie 2019, Ludovic Orban împărtășește cu omologul său maghiar, Viktor Orban, numele de familie, vârsta (57 de ani) și afilierea la Partidul Popular European (PPE). Dar punctele pe care le au în comun se termină aici. În plină campanie pentru alegerile legislative organizate duminică, 6 decembrie în România, Ludovic Orban critică cu tărie veto-ul maghiar și polonez asupra planului european de redresare post-Covid”, scriu jurnaliștii fracezi în deschiderea interviului acordat de prim-ministrul României.

Întrebat ce crede despre poziția adoptată de Ungaria și Polonia, Ludovic Orban a subliniat că este ”vital” pentru Europa să adopte și să pună în aplicare cât mai curând posibil bugetul multianual și planul de redresare economică.

”Avem șansa de a sprijini investițiile și de a accelera relansarea economică. Trebuie să o folosim. Guvernele ungar și polonez trebuie să țină seama de interesele cetățenilor lor care sunt aceleași cu cele ale tuturor cetățenilor europeni și să trebuie renunțe la veto-ul asupra acestor decizii importante”, a spus premierul român.

De asemenea, întrebat dacă este de acord cu argumentul potrivit căruia, prin atitudinea lor, Budapesta și Varșovia apără spiritul Europei centrale în fața Bruxelles-ului, Ludovic Orban a răspuns: ”Ele nu pot vorbi în numele tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est. Este foarte greu de înțeles de ce nu sunt de acord ca fondurile europene să fie legate de respectarea statului de drept. Toate țările europene trebuie să respecte statul de drept. Independența justiției, (...) lupta împotriva corupției sunt lucruri normale în Europa”.

 

Ungaria și Polonia își mențin decizia de a bloca adoptarea planului european de redresare economică 

 Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Recent, premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel al Poloniei, Mateusz Morawiecki, au anunțat că își mențin decizia de a bloca adoptarea bugetului multianual al UE și a planului de redresare economică dacă nu se va renunța la condiția privind acordarea de fonduri europene doar în cazul respectării statului de drept.

Poziția adoptată de cele două state a provocat un val de reacții negative. Critici au venit inclusiv din rândul membrilor opoziției din Ungaria care au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii, prin care precizează că ”Viktor Orban şi guvernul său nu sunt sinonime cu Ungaria”.

”Finanţarea ar trebui să ajungă la poporul ungar în loc de guvernul Orban, care şi-a pus propriile interese de putere înaintea intereselor economice ale ţării. Facem apel la instituţiile şi guvernele naţionale din UE să împiedice guvernul Orban să mai blocheze demersurile europene şi ungare de gestionare a crizei şi să-i ajute pe cetăţenii ungari să obţină acces la finanţare din partea Uniunii cât mai curând posibil”, se arată în scrisoarea citată.

Și primarii din Budapesta și Varșovia s-au distanțat de atitudinea adoptată de cele două guverne.

O reacție dură a venit și din partea liderului Partidului Popular European, Donald Tusk, care a cerut excluderea din această familie europeană a formațiunii Fidesz, condusă de Viktor Orban.

Pe 5 noiembrie, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind condiționare a fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Ungaria,   Polonia,   Viktor Orban