Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban, pentru Politico: Ungaria și Polonia să accepte condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Cetățenii trebuie să aibă garanția că banii lor sunt corect folosiți

Ludovic Orban, pentru Politico: Ungaria și Polonia să accepte condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Cetățenii trebuie să aibă garanția că banii lor sunt corect folosiți

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 20 Noi 2020, 16:41
Ludovic Orban, pentru Politico: Ungaria și Polonia să accepte condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Cetățenii trebuie să aibă garanția că banii lor sunt corect folosiți Foto: Ludovic Orban / Facebook Politică

Ungaria și Polonia ar trebui să accepte condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, pentru a ajunge mai rapid la un acord privind planul de redresare economică și bugetul multianual al Uniunii, a declarat premierul Ludovic Orban, pentru Politico.

 

Ludovic Orban susține că Polonia și Ungaria trebuie să accepte mecanismul UE de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept

 

Publicația amintește că, pe 21 iulie, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord istoric privind bugetul multianual al UE, în valoare de 1,82 trilioane de euro, și pachetul de redresare economică, dar lucrurile nu au putut merge mai departe de aici pentru că Ungaria și Polonia se opun mecanismului ce ar permite UE să taie fondurile statelor membre care încalcă principiile statului de drept. 

„Guvernele țărilor care se opun acestei condiționări trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să contruim încrederea publică în jurul acestui program, fapt extrem de important pentru relansarea economiei în întreaga Europă, inclusiv spre beneficiul cetățenilor din Polonia și Ungaria, a declarat Ludovic Orban, pentru Politico.

Guvernele ambelor state blochează acum pachetul-mamut al UE, cu ceva sprijin de la premierul slovac Janez Janša. Prim-ministrul polonez a declarat că, de fapt, chiar Uniunea Europeană este cea care încalcă principiile statului de drept. 

Presiunea e în creștere, deoarece e nevoie urgent de bani pentru economiile grav lovite de criza COVID-19. Chiar și așa, UE nu ar trebui să cedeze în fața Varșoviei și a Budapestei doar pentru a se ajunge mai repede la un acord final, consideră premierul român.

„Nu cred că un guvern poate spune propriilor cetățeni că acest plan ar trebui blocat. Toți plătitorii de taxe din UE ar trebui să aibă garanția că banii lor sunt folosiți corect”, a mai precizat Orban.

România ar urma să primească circa 30,4 miliarde de euro din planul pentru redresare economică. Acasă, Orban e sub presiune politică să demonstreze că nu pierde controlul asupra pandemiei, care continuă să aibă o evoluție îngrijorătoare, în ciuda restricțiilor tot mai dure adoptate, mai notează sursa citată.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Orban mai e de părere că Uniunea Europeană nu ar trebui să facă pași înapoi nici în negocierile cu Marea Britanie privind Brexitul: „Cred că, până acum, UE a arătat suficientă disponibilitate de a face concesii în aceste negocieri. E nevoie de o mai mare flexibilitate din partea Regatului Unit”. 

 

Ludovic Orban a declarat că se va vaccina anti-COVID-19, pentru a da un exemplu cetățenilor

 

Politico mai notează că, în mediul online românesc, au înflorit campaniile de dezinformare și teoriile conspirației încă de la izbucnirea epidemiei, prin urmare se manifestă o oarecare atitudine anti-vaccinare. 

Ludovic Orban a precizat că va da „exemplul personal”, vaccinându-se atunci când va fi posibil. „Vom avea o campanie de comunicare pentru a prezenta avantajele vaccinării”, a mai spus el.

Orban a mai ținut să le transmită românilor că nu va exista risc de infectare cu coronavirus în timpul alegerilor parlamentare, atât timp cât regulile de prevenție vor fi respectate. Premierul a mai declarat că, după alegeri, e dispus să ia în considerare o coaliție între PNL și USR-PLUS. Sursa citată amintește că înțelegerea dintre aceste formațiuni la nivelul Bucureștiului, la alegerile locale din septembrie, s-a dovedit a fi una de succes.