Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: La propunerea PNL, congresul Partidului Popular European a votat în unanimitate rezoluția privind situația din Republica Moldova. Ce prevede documentul (VIDEO)

Ludovic Orban: La propunerea PNL, congresul Partidului Popular European a votat în unanimitate rezoluția privind situația din Republica Moldova. Ce prevede documentul (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 09 Noi 2018, 15:09
Ludovic Orban: La propunerea PNL, congresul Partidului Popular European a votat în unanimitate rezoluția privind situația din Republica Moldova. Ce prevede documentul (VIDEO) Politică

Ludovic Orban a declarat că, la propunerea PNL, Partidului Popular European a votat la congres, în unanimitate, rezoluția privind Republica Moldova. Documentul a fost gândit de PNL, împreună cu partenerii moldoveni, drept reacție la gravele derapaje de la democrație înregistrate în această țară în ultima perioadă.

”În cadrul Congresului PPE a fost adoptată în unanimitate, la propunerea PNL, care a inițiat această rezoluție, a fost adoptată rezoluția nr. 5 cu privire la situația din Republica Moldova. Această rezoluție am gândit-o împreună cu partidele partenere din Republica Moldova, PAS și PDA. Rezoluția e una prin care se solicită autorităților din Republica Moldova să garanteze principiul reprezentării democratice și să asigure că voința cetățenilor e respectată, așa cum a fost ea exprimată la alegerile de la Chișinău, să asigure principiul independenței justiției și să renunțe la practicile nedemocratice de politizare a sistemului de justiție, să garanteze pluralismul politic și să stopeze hărțuirea și intimidarea liderilor din Opozitia și toate persecuțiile și intimidările contra membrilor Opoziției. De asemenea, cere să fie modificată legislația conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE, să respecte principiile internaționale și să garanteze un mediu care să permită societății civile și ONG-urilor să funcționeze. Rezoluția arată poziția PPE privitor la gravele derapaje de la democrație care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova”, a explicat Orban.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Acesta a mai precizat că, în cadrul congresului, PPE l-a desemnat drept candidat al partidului pentru președinția Comisiei Europene pe Manfred Weber, un lider european foarte apropiat de PNL: ”În cadrul congresului, principala decizie care a fost luată a fost aceea de desemnare în funcția de candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene pe Manfred Weber. PNL a susținut candidatura lui Weber, pe care îl considerăm un bun cunoscător al situației din România, e un lider european apropiat de PNL și un lider care are capacitatea ca în viitorul mandat de președinte CE să ofere răspunsuri convingătoare pentru problemele cu care se confruntă Europa și fiecare țară a UE”.

Orban a mai precizat că membrii delegației PNL au avut mai multe întâlniri cu mai mulți oficiali UE, cu 5 comisari europeni și cu 3 premieri ai unor state membre UE. În cadrul acestora au discutat despre relația dintre România și UE și despre modalitățile în care, la nivel european, se pot lua decizii în beneficiul românilor. 

De asemenea, liberalii au cerut ca, după Brexit, să nu fie afectate bugetele pentru coeziune și pentru agricultură, în special. În plus, liberalii le-au solicitat comisarilor sprijin pentru amendamentul depus de PNL privind alocarea a 50 de milioane de euro drept despăgubiri pentru românii care au rămas fără porci din cauza pestei porcine africane. 
 

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Republica Moldova,   UE,   Manfred Weber