Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban: Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în decembrie. Nu există prioritate pentru miniștri și funcționari. Vaccinul va fi gratuit, nu și obligatoriu

Ludovic Orban: Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în decembrie. Nu există prioritate pentru miniștri și funcționari. Vaccinul va fi gratuit, nu și obligatoriu

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Noi 2020, 22:18
Ludovic Orban: Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în decembrie. Nu există prioritate pentru miniștri și funcționari. Vaccinul va fi gratuit, nu și obligatoriu Foto: Guvernul României / Facebook Politică

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în România chiar în decembrie. Acesta a precizat că primii vaccinați vor fi angajații din ssitemul sanitar care luptă cu epidemia, cei în vârstă sau care au și alte boli, precum și angajații din sectoarele strategice. Orban a subliniat că nu vor avea prioritate miniștrii, secretarii de stat și funcționarii, așa cum s-a speculat în spațiul public. El a mai spus, de asemenea, că vaccinarea va fi gratuită, dar nu obligatorie.

 

Premierul Ludovic Orban, despre campania de vaccinare anti-COVID-19. Când ajunge vaccinul în România și cine are prioritate

 

„Am adoptat un Memorandum prin care s-a înființat un comitet național pentru conducerea campaniei de vaccinare. Președintele va fi colonelul doctor infecționist Valeriu Gheorghiță medic la Spitalul Militar. El va fi secondat de Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății. În comitet vor intra toate structurile cu atribuții în acest amplu program de vaccinare, căci vor fi probleme de depozitare, de transport, logistică, depozitare, de invitare a cetățenilor de prioritizare”, a declarat premierul Ludovic Orban, pentru RTV.

Acesta a precizat că nici vorbă să aibă prioritate angajații din ministere, așa cum s-a speculat în spațiul public, pornind de la o circulară trimisă de Ministerul Sănătății: „A fost o adresă de la Ministerul Sănătății: s-a încercat o evaluare privitoare la rata de acceptare. Deci nu există prioritate pentru miniștri, secretari de stat, funcționari. E o prioritizare făcută pe baza recomandărilor OMS, a celor venite de la nivel european. Comisia eurpeană s-a implicat total, s-a semnat contractul pentru repartizarea cantităților de vaccin care se fac proporțional cu populația, deci nu e nicio discriminare între statele membre UE”.

„E posibil primele cantități să sosească și în decembrie”, a mai precizat prim-ministrul.

Orban a explicat apoi care sunt categoriile de persoane care vor primi primele vaccinul anti-COVID-19: „Pe primul loc sunt cadrele medicale, urmează personele vulnerabile, cele în vârstă, cu alte boli, care pot dezvolta forme severe, urmează cei care lucrează în zone critice esențiale: servicii de apă, energie, sectoarele strategice”.

Ludovic Orban a mai spus că vaccinarea nu e obligatorie, dar e gratuită: „Statul va achiziționa toate dozele. Va fi gratuită pentru toate categroiile de populație, cei care sunt în planul de vaccinare”.

 L-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

Medicul Valeriu Gheorghiță va coordona campania de vaccinare anti-COVID-19

 

Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist la Spitalul Militar Central “Dr Carol Davila” din București, cel care a fost desemnat să coordoneze campania de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național,  a anunțat, la debutul ședinței de Guvern de miercuri, faptul că la începutul săptămânii viitoare va putea fi prezentată strategia.

„Este un efort interinstituțional, este o strategie la care lucrăm de aproape două luni, printr-o activitate conjugată a Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne. Suntem aproape de finalizarea strategiei. În prima parte a săptămânii viitoare o putem pune la dispoziție pentru a fi prezentată public. De asemenea, vom demara toate activitățile ce presupun logistica activitățiii de vaccinare, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere nemedical, pe tot ce înseamnă activitate de stocare, distribuție, repartiție și transport al acestor vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Companiile Biontech și Pfizer au anunțat că vaccinul lor împotriva COVID-19 asigură o protecție de 95%. Eficacitatea vaccinului dezvoltat de compania Moderna e de 94,5%.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   campanie de vaccinare,   vaccin anti-Covid