Ludovic Orban susține că digitalizarea va determina reducerea numărului de bugetari: „Angajaţi care şi acum plimbă hârtii nu-şi vor avea rostul”

Ludovic Orban susține că digitalizarea va determina reducerea numărului de bugetari: „Angajaţi care şi acum plimbă hârtii nu-şi vor avea rostul”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat că digitalizarea administrației publice va însemna inclusiv restructurarea aparatului bugetar, deoarece angajații care nu fac decât să plimbe hârtii nu-și vor mai găsi locul. Anterior, Orban afirmase că digitalizarea ANAF este un obiectiv clar al Guvernului PNL, dar piedici vin chiar din partea unor funcționari. Nu e prima dată când prim-ministrul se plânge de calitatea oamenilor care au ajuns să lucreze la stat. Vorbind despre companiile din infrastructura rutieră, Ludovic Orban a susținut că acestea sunt împânzite de „lipitori de afișe” aduși de partide.

Ludovic Orban susține că, după digitalizarea administației, cei care plimbă hârtii nu-și vor mai avea rostul

Premierul Ludovic Orban a declarat că digitalizarea va duce cu sine și restructurarea aparatului bugetar, deoarece nu-și vor mai găsi locul „cei care plâmbă hârtiile”.

Întrebat, la Digi24, dacă se gândeşte la restructurarea aparatului bugetar într-o perioadă de criză, șeful Guvernului a răspuns: „Asta oricum se petrece. Restructurarea vine de la sine. Atâta timp cât introduci aplicaţii care permit reducerea numărului de operaţiuni, care permit interacţiunea directă a beneficiarilor, care introduc foarte bine fluxul direct, desigur că va exista o consecinţă că unii dintre angajaţi, angajaţi care şi acum plimbă hârtii, nu îşi vor avea rostul”.

Orban a acuzat apoi faptul că, mai ales în administrarea centrală, în ultimii șapte ani nu s-a făcut nimic în direcția digitalizării. El a mai reproșat că, în instituțiile unde există aplicații, acestea sunt depășite și nici „nu a existat niciun fel de concepţie, de arhitectură pentru a uniformiza baza de date”.

Orban, despre digitalizarea ANAF

Anterior, chiar Ludovic Orban a susținut, referitor la digitalizarea ANAF, că piedici vin inclusiv din partea unor funcționari.

Acesta a ținut să precizeze că Guvernul PNL a făcut pași în sensul digitalizării, dar mici pentru că a fost nevoit să se confrunte și cu epidemia de coronavirus, cu o criză economică, secetă, apoi inundații.

„Cauți în administrația publică oameni bine intenționați, se formează echipe foarte greu, iar acestea întâmpină o mare rezistență pentru că primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-l convingi pe funcționar că e inclusiv în interesul lui să digitalizeze operațiunile. E un obiectiv clar asumat care se va derula pe cât de rapid e posibil”, declarase prim-ministrul, pe 29 iunie.

Premierul României, despre cum au fost împânzite companiile de stat din infrastructură de „lipitori de afișe”

Companiile statului din infrastructura rutieră ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe, a acuzat, joi, prim-ministrul Ludovic Orban.

Acesta s-a mai plâns că licitațiile au ajuns să dureze chiar și cinci ani, or obiectivul Guvernului pe care îl conduce este de a accelera toate procedurile, pentru a duce la bun sfârșit proiectele de investiții.

„Companiile statului ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe, nepoate, între ghilimele, nepoţi şi alţi indivizi care erau trimişi acolo nu să construiască autostrăzi, nu să planifice, nu să asigure un management al proiectelor performante, ci să facă diferite alte lucruri sau să-şi ia leafa de pomană”, a declarat Ludovic Orban, joi, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe