Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ludovic Orban susține reînființarea școlilor profesionale: Meseria e brăţară de aur! Acesta este un proiect de căpătâi al Guvernului pe care îl conduc (VIDEO)

Ludovic Orban susține reînființarea școlilor profesionale: Meseria e brăţară de aur! Acesta este un proiect de căpătâi al Guvernului pe care îl conduc (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 27 Noi 2020, 16:47
 Ludovic Orban susține reînființarea școlilor profesionale: Meseria e brăţară de aur!  Acesta este un proiect de căpătâi al Guvernului pe care îl conduc (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Premierul Ludovic Orban susține reînființarea școlilor profesionale, desființate de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, în anul 2009. Șeful Executivului a de clarat, vineri, într-o conferință susținută în județul Dâmbovița, că „meseria e brăţară de aur”.

 

 

Ludovic Orban: meseria e brăţară de aur

 

 

Ludovic Orban a afectuat, vineri, o vizită la Prefectura din Dâmboviţa, unde a fost semnat contractul prelabil cu reprezentanţii Companiei de apă. Cu această ocazie, liderul PNL a precizat că trebuie să fie refăcut învăţământul tehnic şi profesional, deoarece „meseria e brăţară de aur”.

„Obiectivul nostru este şi acela de a aduce sistemul de educaţie din România la situaţia care exista în urmă cu 15-20 de ani. Din păcate, în urmă cu aproximativ 15 ani de zile, a fost pus pe butuci învăţământul tehnic şi profesional. Trebuie să refacem acest învăţământ tehnic şi profesional, meseria e brăţară de aur. Un om care parcurge un liceu tehnologic, o şcoală profesională, dobândeşte o meserie şi îşi poate găsi un loc de muncă bine plătit. De asemenea, poate să evolueze ulterior în carieră”, a declarat Ludovic Orban la Prefectura din Dâmboviţa, unde a fost semnat contractul prelabil cu reprezentanţii Companiei de apă.

Ludovic Orban susține reînființarea școlilor profesionale

Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

 

 

Ludovic Orban: Cifra de şcolarizare să fie la obictivele economice și cerințele pieței

 

 

Totodată, Ludovic Orban a menționat că, după părerea sa, cifra de şcolarizare trebuie să fie raportată şi în concordanţă cu obiectivele economice şi cu cererile pieţei muncii

„Refacerea învăţământului tehnic, profesional, este un proiect de căpătâi al Guvernului pe care îl conduc. De asemenea, creşterea locurilor în facultăţile tehnice reprezintă un alt obiectiv şi dimensionarea cifrei de şcolarizare în concordanţă cu obiectivele economice şi cu cererile pieţei muncii pe care le avem”, a spus Ludovic Orban.

 

 

Școlile profesionale au fost desființate în 2009

 

 

În 2009 ministrul Educaţiei de atunci Ecaterina Andronescu a decis să desfiinţeze şcolile profesionale, pe motiv că nu mai erau tineri doritori să înveţe o meserie.
Într-un document de la vremea respectivă se prevedea”creșterea cifrei de școlarizare pentru învăţământul liceal, cu 72.000 de locuri, ajungând la 221.000”.

Creșterea aceasta a locurilor de la liceu era făcută prin desființarea Școlilor de Arte și Meserii. În Nota de Fundamentare a HG 77 din 11 februarie 2009, la pagina 9, scrie următoarele:

Analizând evoluţia demografică şi fluxurile de intrări-ieşiri ale elevilor pe niveluri de pregătire pentru anul şcolar 2009-2010, neluând în calcul rata de repetenţie, faţă de anul 2008-2009, propunem creşterea cifrei de şcolarizare la învăţământul liceal, clasa a IX-a învăţământ de zi, cu 72.000 locuri, prin preluarea locurilor care se şcolarizau în cadrul şcolilor de arte şi meserii (clasa a IX-a SAM);

Aceste majorări vor fi acoperite/compensate prin diminuarea cifrelor de şcolarizare la alte niveluri şi forme de învăţământ astfel:
– reducerea cifrei de şcolarizare la învăţământul liceal, clasa a XI-a învăţământ seral şi/sau cu frecvenţă redusă, cu 28.000 de locuri;
– reducerea cifrei de şcolarizare la învăţământul profesional, clasa a IX-a SAM, cu 90.000 de locuri., potrivit Edupedu.ro.