Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Macovei: Actualizarea listelor trebuie făcută numai acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie

Macovei: Actualizarea listelor trebuie făcută numai acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie

Un articol de: - 19 Aug 2012, 20:46
Macovei: Actualizarea listelor trebuie făcută numai acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie Foto: B1 TV Politică

Europarlamentarul PDL Monica Macovei scrie într-o intervenție pe blogul personal că înţelege din declaraţiile ministrului delegat al Administrației, Radu Stroe, că un număr masiv de autorităţi locale modifică listele electorale, ea explicând că actualizarea listelor trebuie efectuată doar în localităţile în care aceasta nu a fost realizată până pe 10 iulie.

Actualizarea listelor trebuie făcuta numai în localităţile în care aceasta nu a fost operată până pe data de 10 iulie. Doar autorităţile locale care nu au actualizat şi nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum să facă actualizarea. Şi, evident, actualizarea se face numai pe bază de acte. Orice schimbare a listelor electorale de către autorităţile care deja au transmis la MAI actualizări până pe 10 iulie este ilegală, constituie infracţiune şi este contrară hotărârii Curţii Constituţionale din 14 august. Singura actualizare permisă de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adăugarea pe listele electorale a celor care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, indiferent dacă se aflau în ţară sau în străinătate", scrie Monica Macovei pe blog.

Eurodeputatul PDL susține că din afirmațiile ministrului Radu Stroe reiese că „un număr masiv de autorităţi locale...modifică listele electorale".

Fac această precizare legală pentru că din declaraţiile domnului Stroe înţeleg că la cererea domniei sale, un număr masiv de autorităţi locale “actualizează”, adică modifică listele electorale, inclusiv acele autorităţi locale care deja actualizaseră listele până pe 10 iulie aşa cum cerea legea. Repet, o astfel de activitate este ilegală şi contrara cerinţei Curţii Constituţionale. Tocmai de aceea Curtea Constituţionala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate până la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul şi pentru a respecta Constituţia", mai scrie europarlamentarul PDL.

Macovei mai spune că toţi cetățenii români cu drept de vot, indiferent de locul unde se află, fac parte din listele electorale şi trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului, potrivit prevederilor legale.

Orice încercare de a scoate de pe listele electorale români care trăiesc în străinatate, indiferent dacă au sau nu domiciliul stabil în afara României, reprezintă o ilegalitate, constituie infracţiune şi este contrară hotărârii Curţii Constituţionale", mai scrie aceasta.

Declarația vine în contextul anunțului făcut duminică de Ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, care a informat că s-au primit toate datele electorale din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională în ceea ce privește referendumul din 29 iulie.

Citeşte mai multe despre:   Monica Macovei,   Radu Stroe,   referendum,   liste electorale