Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Macovei: Principiul USL este ”divide et impera”, vor dezbinarea CSM pentru a subordona justiția

Macovei: Principiul USL este ”divide et impera”, vor dezbinarea CSM pentru a subordona justiția

Un articol de: - 11 Ian 2013, 14:14
Macovei: Principiul USL este ”divide et impera”, vor dezbinarea CSM pentru a subordona justiția Politică

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susține că USL-ul și ministrul Justiției, Mona Pivniceru, vor să dezbine Consiliul Superior al Magistraturii pentru a subordona justiția, după principiul ”divide et impera”.

"Principiul după care acţionează în aceste zile USL pare să fie «divide et impera». Sau, mai exact: «dacă nu poţi să-i stăpâneşti, dezbină-i», iniţiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorinţelor USL, şi susţinut de diverşi membri USL pe plan mediatic. Asistăm în ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (...) Pare tot mai clar că cineva îşi doreşte subjugarea justiţiei, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, şi mă întreb cine are interesul să dezbine CSM? Cine are interesul să-i asmută unii împotriva altora pe judecători şi procurori? Eu văd un singur răspuns: aceasta este strategia USL pentru a-şi subordona justiţia", afirmă Macovei, într-o declaraţie postată vineri pe blogul său.

Aceasta susține că acțiunea puterii a inițiat în momentul în care CSM a dat aviz negativ propunerilor făcute de ministrul Pivniceru pentru funcțiile de Procuror General și procuror-șef al DNA.

"CSM a dat dovadă că poate fi unit atunci când este vorba de respingerea propunerilor făcute de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de Procuror General şi procuror şef DNA. Toată ţara a văzut prestaţia mediocră a candidaţilor propuşi de Pivniceru. Avizul negativ motivat al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasă loc interpretărilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justiţiei. Cred că de aceea USL a pornit acţiunea «dezbină-i ca să îi stăpâneşti»", susţine Macovei.

Ea adaugă că USL şi Asociaţia Magistraţilor din România, care a fost condusă în trecut de ministrul Pivniceru, au început o "prigoană împotriva unor magistraţi".

"Numirea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM nu încalcă nicio lege, cu atât mai puţin Constituţia. Pare mai degrabă un pretext pentru a începe prigoana împotriva unor magistraţi. Vehemenţa cu care USL şi Asociaţia Magistraţilor din România – condusă până nu demult de însuşi ministrul Justiţiei şi aflată sub tutela judecătoarei Viorica Costiniu al cărei soţ este judecat pentru corupţie – duc această prigoană ne arată un singur lucru: USL nu vrea independenţa reală a justiţiei, ci vrea să îşi scape penalii", declară Macovei.

Ea argumentează că CSM a început să fie apreciată de Comisia Europeană, dar şi de Comisia de la Veneţia pentru rolul jucat în ultima perioadă de apărător la nivel public al independenţei justiţiei, iar judecătorii şi procurorii CSM sunt datori să nu compromită acest progres.

"Magistratii angajaţi în această luptă să reflecteze, înainte de a lua decizii, la efectele acţiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta iîn raportul MCV. Evaluarea MCV depăşeşte graniţele ţării şi determină decizii ale Comisiei Europene şi ale Statelor Membre în raport cu credibilitatea şi independenţa magistraţilor din România; sau, implicit, lipsa acestora", avertizează Macovei, care mai îndeamnă "judecătorii, procurorii şi întreaga societate să se opună acestui regres".

Citeşte mai multe despre:   Monica Macovei,   CSM,   Mona Pivniceru,   USL