Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică MAE acuză Ungaria că a permis profanarea simbolurilor statele de la ambasada României din Budapesta, chiar în prezența poliției maghiare

MAE acuză Ungaria că a permis profanarea simbolurilor statele de la ambasada României din Budapesta, chiar în prezența poliției maghiare

Un articol de: Redacția B1.ro - 07 Iun 2019, 16:32
MAE acuză Ungaria că a permis profanarea simbolurilor statele de la ambasada României din Budapesta, chiar în prezența poliției maghiare Politică

Ministerul român de Externe acuză profanarea simbolurilor statale românești de la Ambasada din Budapesta de către două grupuri extremiste și arată, într-un comunicat, că profanarea a avut loc în prezenţa echipajelor poliţiei ungare.

”Ministerul Afacerilor Externe  informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală MAECE ungar, prin care exprimă protestul ferm față de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta  a unor  grupuri extremiste, xenofobe şi antisemite din Ungaria: Mișcarea celor 64 de Comitate şi Partidul Mi Hazank. Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă şi reclamă o acțiune fermă a autorităților publice ungare  în virtutea obligațiilor internaţionale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice şi la protejarea demnităţii lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste şi revanşarde s-a făcut în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autoritățile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român”, transmite MAE, printr-un comunicat.

Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, a subliniat că "Ungaria aşteaptă din partea României să investigheze temeinic acest caz ruşinos şi să ofere o explicaţie credibilă cu privire la modul în care au putut avea loc aceste evenimente".  Secretarul de stat a subliniat că după ce joi seara "extremiştii români au devastat cimitirul militar maghiar şi a avut loc o provocare anti-maghiară", Guvernului României i s-a transmis o notă de protest, iar mai târziu ambasadorul României a fost convocat la minister, însă a refuzat, invocând "un ordin venit de la centru" și, "lăsând la o parte orice fel de curtoazie sau prietenie". 

”Referitor la declarația secretarului de stat din MAECE ungar: Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare, așa cum a făcut-o și anterior, să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar – prezent în România, din câte cunoaștem, fără o invitație oficială a părții române – și prin prezentarea distorsionată a situației din Valea Uzului și a evenimentelor de la data de 6 iunie”, mai transmite MAE.

MAE mai precizează că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 10 iunie.

Instituția amintește că forțele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă: ”Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internațional al cimitirului din Valea Uzului și dreptul neîngrădit al fiecărui stat să își comemoreze eroii înhumați în acel cimitir. Totodată, amintește că forțele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă și au comunicat că pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine”. 

Ministerul român de Externe amintește că autoritățile române au făcut mereu apel la calm, spre deosebire de partea ungară, care a incitat ”prin declarațiile publice cât și prin incitările transmise pe rețelele sociale”.

MAE mai transmite că rămâne deschisă dealogului, pentru a identifica soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă.

”Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităților ungare să descurajeze şi să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziţie aceste manifestări şi, de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovaţi şi la pasivitatea echipajelor de poliţie. De asemenea, MAE cere autorităților de la Budapesta să se abţină de le orice gesturi de natură să contribuie la escaladarea situației”, a mai transmis MAEVenise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Citeşte mai multe despre:   accident ungaria,   Budapesta,   Valea Uzului,   Ministerul de Externe,   MAE