Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică PMP și USR sesizează CCR cu privire la proiectul de înființare a editurii unice pentru manualele școlare

PMP și USR sesizează CCR cu privire la proiectul de înființare a editurii unice pentru manualele școlare

Un articol de: B1.ro - 21 Mar 2018, 16:22
PMP și USR sesizează CCR cu privire la proiectul de înființare a editurii unice pentru manualele școlare Politică

Deputații Partidului Mișcarea Populară  și ai Uniunii Salvați România vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege al Guvernului României prin care se înființează o editură unică ce va avea monopol pe piața manualelor școlare.

"Prin adoptarea acestui proiect în Parlament se încalcă principiul funcționării pieței economice și mecanismele concurențiale.

Ministerul Educației Naționale pretinde rezolvarea problemei manualelor școlare, prin înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. care va prelua elaborarea, editarea și tipărirea manualelor școlare, dar de fapt își ascunde propria incompetență. În acest sens, proiectul de lege va elimina mediul concurențial normal, va falimenta și instaura monopolul  asupra unui segment de piață,  subminând astfel o industrie de 15 milioane de euro", spune deputatul PMP Ionuț Simionca.

Din perspectiva sistemului educațional, o astfel de măsură va genera "o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educațional și prin controlarea ideologică a învățământului".

Mai mult decât atât, spune Simionca, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacității de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație.

"În ciuda obiecțiilor ridicate de Consiliul Concurenței și de Consiliul Legislativ cu privire la impactul anticoncurențial pe care acest proiect de lege l-ar putea avea, Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale, sfidează recomandările instituțiilor abilitate și încalcă  principiile democratice și liberale care ar trebui să guverneze economia de piață", conchide deputatul PMP.

Citeşte mai multe despre:   PMP,   USR