Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Mesajul ministrului de Interne pentru românii care vor să revină în țară. Cum pot afla dacă trebuie să stea în carantină sau în izolare la domiciliu (VIDEO)

Mesajul ministrului de Interne pentru românii care vor să revină în țară. Cum pot afla dacă trebuie să stea în carantină sau în izolare la domiciliu (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 31 Mar 2020, 23:04
Mesajul ministrului de Interne pentru românii care vor să revină în țară. Cum pot afla dacă trebuie să stea în carantină sau în izolare la domiciliu (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei Politică

Marcel Vela, ministrul de Interne, i-a îndemnat pe românii aflați în străinătate care țin morțiș să revină acasă în perioada Paștelui să intre pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică pentru a vedea acolo, în funcție de zona din care se întorc, dacă vor trebui să stea 14 zile în carantină sau în izolare la domiciliu.

Totuși, autoritățile au făcut apel în mod repetat la românii din Diaspora să nu vină acasă de Paște căci, prin repetate deplasări, cresc șansele răspândirii noului coronavirus. „Românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”, declara președintele Klaus Iohannis, pe 19 martie. (Detalii AICI)

Românii care se întorc în țară „să verifice site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. Acolo țările au coduri - roșu, galben - și  la fiecare evaluare sunt retricții. Cod roșu - carantină, cod galben - izolare. Aunt etapizate aceste măsuri. Dacă vine cineva acum din China, e în zonă galbenă, Olanda la fel era cel puțin dimineață. Acum poate e altfel... Să știe fiecare compatriot acum că pe acel site găsește toate detaliile cu privire la codurile care clasifică zonele. Zona roșie - carantină instituționalizată 14 zile, zonă galbenă - izolare la domiciliu 14 zile. Dacă azi vine din Italia, Spania, Franța, Germania și Iran parcă intră direct în carantină, din alte state, Canada sau alte zone, pe acel site vede și stie că se duc în izolare”, a declarat Marcel Vela, pentru B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Întrebat de jurnalistul Dan Bucura ce pot face oamenii care vor să aducă din străinătate pentru spitalele românești, cu titlu de donație, produse precum măști și combinzoane, ca să se asigure că produsele sunt conforme cu cerințele statului român, ministrul de Interne a răspuns: „Eu coordonez acum această situație... delicată să-i zic, pentru că nu sună foarte bine stare de urgență. Trebuie să le spun tuturor sponsorilor, prietenilor, oamenilor care vor să pună umărul la rezolvarea problemei că sunt mai multe modalități. Există un grup la nivelul Ministerului Sănătății, există la nivel local spitale județene sau care țin de autoritățile locale, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență există un centru național și unul județean pentru coducerea intervențiilor și ele pot fi coodonate la fiecare nivel. Acceptarea în vamă ca donație se discută la nivelul autorităților care au în atribuție acest lucru. Am avut probleme chiar  noi, ca instituții, când la Otopeni cienva de la vamă n-a fost operativ. Am înțeles că a și fost schimbat...”. 
 

Citeşte mai multe despre:   Marcel Vela