Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Marko Bela, declarații ÎNGRIJORĂTOARE la adresa României: Oare în 2018 ce o să sărbătorească românii

Marko Bela, declarații ÎNGRIJORĂTOARE la adresa României: Oare în 2018 ce o să sărbătorească românii

Un articol de: - 13 Mai 2017, 22:41
Foto: Antena3 Politică

Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, , a vorbit sâmbătă în fața a aproximativ 800 de delegaţi la Congresul Uniunii, care are loc  la Zalău. Subiectul a fost ce ar trebui sărbătorit în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, de către maghiari, în momentul de față, când anumite drepturi nu le sunt acordate în totalitate, dar şi de către români, potrivit stiripesurse.ro.

„Oare noi, ungurii, pe lângă faptul că am recuperat o parte, nu totul din acele drepturi şi bunuri care ne-au fost luate, foarte exact, ce ar trebui să sărbătorim? Să sărbătorim acele promisiuni care nu s-au ţinut până în ziua de astăzi de la Alba Iulia? Sau politica şcolară dintre cele două războaie mondiale? Oare ce să sărbătorim? Să sărbătorim ceea ce s-a întâmplat în 1959 când s-a închis Facultatea Bolyai şi pe timpul lui Ceauşescu când limba maghiară a fost degradată ca o limbă de bucătărie în dictatura comunistă? Nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim acest lucru. Apoi, bineînţeles, în 1989 şi, repet, după o perioadă situaţia noastră s-a schimbat, însă în momentul de faţă ce să sărbătorim? Să sărbătorim faptul că legea care trebuie să asigure învăţământul în limba maternă la toate nivelele nu se aplică, de exemplu în cadrul Facultăţii de Medicină de la Târgu Mureş? (...) Este foarte greu să sărbătorim în asemenea condiţii pentru noi. Pot să spun este chiar imposibil”, a declarat, de la tribuna Congresului, Marko Bela

În discursul de sâmbătă, fostul lider s-a întrebat retoric şi ce vor sărbători românii anul viitor. 

„Oare în 2018 ce o să sărbătorească românii? Oare are România ce sărbători în afară de faptul că prin voinţa puterilor câştigătoare cu 100 de ani înainte s-a creat statul modern român şi că este un moment important istoric indiferent de atitudinea noastră? Ce o să sărbătorească majoritatea românească anul viitor, împreună cu noi sau fără noi? Multe mii de kilometri de autostrăzi? Dar nu există! Reţea modernă de cale ferată? Nici asta nu există! Sau mai multe milioane de cetăţeni care pleacă din faţa mizeriei de acasă? Nici pentru asta nu putem să sărbătorim! Democraţia parlamentară deplină să o sărbătorim? Poate statul de drept care este în ruine?", a spus Marko Bela. 

El recunoaște că în ultimii 20 de ani, şi Uniunea Democrată Maghiară a fost la guvernare, menționând totuşi că astăzi românii şi maghiarii nu mai au aceleaşi obiective.

 
Loading...