Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Marko Bela: Europa nu are răspunsuri adecvate la niște provocări etnice. Mă tem că se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm

Marko Bela: Europa nu are răspunsuri adecvate la niște provocări etnice. Mă tem că se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm

Un articol de: - 18 Sep 2015, 16:33
Marko Bela: Europa nu are răspunsuri adecvate la niște provocări etnice. Mă tem că se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm Foto: rfi.ro Politică

Marko Bela a declarat că Europa nu are răspunsuri adecvate la o serie de provocări etnice și și-a exprimat temerea că de la această criză a imigranților se va ajunge la o întărire a statelor naționale, nu la o întărire a Europei Unite, informează Agerpres.

”Ceea ce discutăm în acest moment nu este o problemă aparte a României, e o problemă a Europei, și de aceea m-am referit la criza refugiaților fiindcă și din această criză se observă foarte bine că Europa, în acest moment, nu are răspunsuri adecvate la niște provocări etnice, civilizatorice, culturale. Pur și simplu Europa și-a conceput propriul viitor și propria dezvoltare ca rezolvare a unor probleme economice și nu are un răspuns la ceea ce se întâmplă în Ucraina și nu numai că nu are un răspuns, nu are nici recomandări, nici norme sau soluții în această privință. În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm”, a declarat fostul președinte al UDMR.

Acesta a mai declarat că gardul dintre Ungaria și România este o direcție foarte periculoasă și că în locul cooperării dintre state, fiecare țară vrea să își ridice propriul gard.

”Am salutat ideea că vom comunica și vom circula fără frontiere și am așteptat momentul când România intră în Spațiul Schengen. În cadrul problemelor etnice și în cazul relațiilor maghiaro-maghiare, de exemplu, de foarte multe ori am afirmat că ce bine va fi că vom circula fără frontiere. Acum vom circula cu un gard între cele două țări, porți vor exista am înțeles, dar totuși este o altă direcție și este o direcție foarte periculoasă că aceste țări în loc să reușească să colaboreze în astfel de situații probleme, fiecare încearcă să-și construiască propriul gard, care ar putea să fie aparent o soluție atunci când Bruxelles-ul nu are niciun răspuns la o serie de întrebări, dar eu nu cred acest lucru”, a explicat Marko Bela.

El a mai spus că această criză putea fi folosită ca un prilej de a forța statele europene să colaboreze foarte strâns, dar acest lucru nu se întâmplă: ”Dacă vă uitați la agenda politică, tocmai acest lucru nu se întâmplă (...) Din acest punct de vedere, nu există niciun fel de analogie privind refugiații sau problemele etnice existente în interiorul Europei, dar există o analogie în ceea ce privește neputința de a rezolva astfel de provocări”.

Citeşte mai multe despre:   UDMR,   refugiati,   imigranti,   criza refugiatilor,   Uniunea Europeana