Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Meleșcanu: Dosarul Roșia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ”cum știți cu toții”

Meleșcanu: Dosarul Roșia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ”cum știți cu toții”

Un articol de: - 02 Sep 2017, 15:49
Meleșcanu: Dosarul Roșia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ”cum știți cu toții” Foto: Antena 3 Politică

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că dosarul Roșia Montana a fost depus ilegal la UNESCO și că acesta nu a fost aprobat de premierul de atunci, Dacian Cioloș, sau de Guvern, ci de un ministru.

"Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum știți cu toții. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloș, nici de Guvernul României, ci a fost trimis de către unul dintre miniștri. Deci din acest punct de vedere există niște vicii de procedură. Știu că, pentru moment, avem o mare problemă din cauza faptului că statul român este dat în judecată de către compania care deține acțiunile la Roșia Montana și ceea ce se cere ca daună e o sumă destul de importantă", a spus Meleșcanu, citat de ziare.com.

Ministrul a precizat că România trebuie să găsească o soluție pentru a nu plăti daunele și pentru a putea exploata zăcămintele din zonă, fără a afecta mediul: "Trebuie să vedem cu adevărat ce anume trebuie protejat în zona Roșia Montana. În acea zonă oamenii trăiesc de pe urma mineritului. Trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului, fără exagerări, și în același timp, care să ne permită să exploatăm resursele. Trebuie să găsim o soluție ca România să nu plătească daune".

Mihai Tudose a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural. Din acest motiv, nu se vor mai putea face exploatări de zăcăminte acolo, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural, a susținut premierul. 

”Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejăm – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a conchis Tudose.

Citeşte mai multe despre:   Ministrul de Externe,   ilegal,   UNESCO,   mediu