?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Meleșcanu (Externe): Acuzațiile lansate de Rusia privind scutul de la Deveselu au rol de diversiune. Noile rachete dezvoltate de ei sunt principala problemă a Europei

Meleșcanu (Externe): Acuzațiile lansate de Rusia privind scutul de la Deveselu au rol de diversiune. Noile rachete dezvoltate de ei sunt principala problemă a Europei

Un articol de: B1.ro - 12 Feb 2019, 21:43
Politică

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a afirmat că scutul de la Deveselu este unul „strict defensiv”, astfel că acuzațiile Rusiei sunt nefondate și au ca scop „acoperirea” problemelor pe care Moscova le are vizavi de respectarea Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF), potrivit Agerpres.

Este de fapt un sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare şi tocmai de aceea declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din federaţia Rusă sunt lipsite de orice consistenţă, pentru că, din punct de vedere strict tehnic (...) sistemul de la Deveselu este un sistem care lansează rachete de pe sol, în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot eventual la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni", a spus ministrul, la Antena 3.

Demnitarul a întărit ideea potrivit căreia rachetele de la Deveselu „nu pot să facă altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa Nord-Atlantică".

„Principala problemă cu care suntem confruntaţi la ora actuală în Europa o reprezintă dezvoltarea unei generaţii noi de rachete în Federaţia Rusă. E vorba de nişte tipuri care sunt numite 9M729, rachete care pot să aibă o rază de acţiune până la 5.000 de kilometri, nu ştie nimeni încă foarte precis care sunt limitele lor", a adăugat el.

Teodor Meleșcanu susține că noul sistem de rachete de croazieră dezvoltat de Moscova au capacitatea de a folosi atât încărcătură convențională, cât și nucleară.

„Acesta este diferenţa fundamentală între baza de la Deveselu de la noi, unde rachetele care fac parte din acest sistem sunt strict înarmate cu sisteme convenţionale de distrugere a unor rachete şi nu pot fi folosite pentru armele nucleare", a spus el.

Astfel, demnitarul a explicat că declarațiile venite dinspre Rusia, potrivit cărora scutul de la Deveselu ar avea și caracter ofensiv, sunt o simplă diversiune pentru a distrage atenția de la problemele pe care Moscova le are vizavi de respectarea Tratatului INF.

„Nu trebuie să îi subestimăm. Ei ştiu foarte bine ce este acolo. Pur şi simplu se folosesc de aceste argumente pentru a -şi acoperi problemele pe care le au în legătură cu respectarea Tratatului privind armele nucleare intermediare", a adăugat Meleşcanu.

În ceea ce priveşte viitorul relaţiei România-Rusia, el a spus că aceasta ar trebui să fie pragmatică, predictibilă, „care să fie bazată pe respectarea normelor dreptului internaţional şi care să conducă la soluţii care vor fi în beneficiul ambelor părţi"

„Rusia este una dintre ţările din vecinătatea noastră şi are un rol foarte important în materie de securitate", a subliniat Meleşcanu.

Citeşte mai multe despre:   teodor melescanu,   ministerul de externe,   rusia
 
 
 
Loading...