Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu deciziile Senatului după invalidarea mandatului lui Meleșcanu? Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, clarificări după decizia judecătorilor Curții Constituționale

EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu deciziile Senatului după invalidarea mandatului lui Meleșcanu? Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, clarificări după decizia judecătorilor Curții Constituționale

Un articol de: Sebastian Pricop - 22 Ian 2020, 15:30
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Curtea Constituțională a României a decis miercuri cu majoritate de voturi că alegerea lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului a fost nelegală deoarece acesta a fost propus de grupul PSD deși era membru al ALDE, lucru interzis de regulament.

Astfel, Meleșcanu are mandatul invalidat, iar funcția de președinte al Senatului va deveni invalidată.

Decizia reprezintă o premieră pentru scena politică românească, lucru ce a stârnit întrebări despre soarta deciziilor Senatului și a legilor aprobate în această cameră în mandatul de circa jumătate de an al lui Teodor Meleșcanu.

Contactat de B1.ro, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a subliniat că nicio decizie a Senatului din mandatul lui Teodor Meleșcanu nu se va lovi de invaliditate odată cu decizia CCR privind alegerea acestuia.

Fostul judecător CCR a subliniat că legile și actele Parlament au fost luate prin votul plenul Senatului, în timp ce Meleșcanu a avea rolul de a prezida ședința, iar decizia CCR nu va avea un impact asupra lucrărilor Senatului din mandatul acestuia.

De asemenea, Zegrean a arătat că și actele sau numirile semnate de Teodor Meleșcanu în mandatul acestuia nu vor fi anulate ca urmare a deciziei de invalidare a alegerii acestuia în fruntea Senatului deoarece decizia CCR nu are efect decât strict pe speța procedurii prin care s-a făcut alegerea lui Meleșcanu.

Reamintim că Curtea Constituțională a decis că procedura prin care Teodor Meleșcanu a fost ales în funcția de președinte al Senatului a fost nelegală. Astfel, judecătorii au admis sesizarea de neconstituționalitate a parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Între timp Teodor Meleșcanu a fost exclus din grupul ALDE și a intrat în PSD, astfel că o nouă candidură a acestuia pentru președinția Senatului poate să aibă loc. Acest lucru a fost confirmat chiar și de către Meleșcanu care a afirmat că nu exclude să facă acest pas.

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   Teodor Melescanu,   Senat,   Curtea Constitutionala
 
Loading...