Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Mesajul lui Ion Iliescu la 30 de ani de la primele alegeri după căderea comunismului / Apropiat al cuplului Ceaușescu, fostul președinte e acuzat de crime împotriva umanității la Revoluție și Mineriade

Mesajul lui Ion Iliescu la 30 de ani de la primele alegeri după căderea comunismului / Apropiat al cuplului Ceaușescu, fostul președinte e acuzat de crime împotriva umanității la Revoluție și Mineriade

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Mai 2020, 19:27
Mesajul lui Ion Iliescu la 30 de ani de la primele alegeri după căderea comunismului / Apropiat al cuplului Ceaușescu, fostul președinte e acuzat de crime împotriva umanității la Revoluție și Mineriade Foto: Inquam Photos/Octav Ganea Politică

Fostul președinte Ion Iliescu a postat un mesaj, pe blogul său, în condițiile în care, miercuri, se împlinesc exact 30 de ani de la organizarea primelor alegeri în România postdecembristă, în urma cărora avea să câștige primul din cele trei mandate petrecute la Palatul Cotroceni, iar Frontul Salvării Naționale obținea o majoritate covârșitoare în Parlamentul României. Momentul a rămas cunoscut în mentalul colectiv drept „Duminica Orbului”, ocazie cu care oameni cu legături mai mult sau, după caz, mai puțin puternice cu Partidul Comunist Român și regimul Ceaușescu aveau să se impună în dauna unor figuri politice cu viziuni democratice profunde, precum țărănistul Ion Rațiu sau liberalul Radu Câmpeanu.

La trei decenii de la alegerile din 20 mai 1990, scrie Ion Iliescu, „ele rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale”.

„Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă”, a mai adăugat fostul președinte.
 

Mesajul integral al lui Ion Iliescu la 30 de ani de la primele alegeri libere din România, din care ieșea principalul câștigător

 

La trei decenii de la alegerile  din 20 mai 1990, ele rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.

Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă.

Am construit instituții, pe baza unei Constituții care a preluat multe dintre obiectivele Revoluției Române, din decembrie 1989. Acum, când se manifestă tot mai fățiș o anumită tentație totalitară, apreciem la adevărata lor valoare Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului,. Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate.

România s-a schimbat mult în bine, dar sunt și lucruri care ne dezamăgesc, și ne îngrijorează. Dacă în 1990 clasa politică, aflată în proces de structurare, se prezenta în fața societății, cu proiecte și programe, cu valori democrate, acum constatăm că ea, clasa politică, se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială. Agenda publică este ignorată, dialogul cu societatea este superficial, și nu de puține ori, ipocrit. Ar fi o dovadă de înțelepciune, și de responsabilitate pentru clasa politică, dacă ar folosi oportunitatea oferită de criză și s-ar întoarce la agenda cetățeanului și la servirea interesului public.

Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enunțat atunci, în lunile care au precedat alegerile, a unit națiunea în jurul unui proiect strategic, cel al integrării europene și euro-atlantic. Ne-am atins obiectivele, pentru că am crezut în ele. Sper să găsim din nou un proiect, care să unească, în actualele condiții, națiunea și să întărească democrația.
 

Acuzat de crime împotriva umanității în dosarele Revoluției și Mineriadei, Ion Iliescu a fost un apropiat al cuplului Ceaușescu

 

Ion Iliescu a debutat de tânăr în Partidul Comunist, obținând diverse poziții, precum prim-secretar al UTC, membru în CC al PCR şi în Marea Adunarea Naţională sau ministru, potrivit Enciclopediei României. Deși, de-a lungul anilor, s-a remarcat în mai multe rânduri drept un apropiat al cuplului Ceaușescu, el avea să revină în prim-planul scenei politice în timpul Revoluției Române din decembrie 1989. El a fost ales președinte al organismelor care au condus provizoriu statul, CFSN și, apoi, CPUN, până la organizarea unor alegeri care să genereze un nou establishment la București.

Deși a câștigat trei mandate de Președinte al României, perioada petrecută la Cotroceni a fost marcată de mai multe momente controversate, precum Mineriadele, pentru care numele său avea să și ajungă pe masa organelor de urmărire penală și de judecată. În anul 2017, el a fost trimis în judecată în Dosarul Mineriadei, unde este acuzat de crime împotriva umanității. De altfel, chiar și în Dosarul Revoluției, care a fost trimis în instanță în aprilie 2019, este acuzat tot de crime împotriva umanității.

Citeşte mai multe despre:   Ion Iliescu